Dostupni linkovi

Rama traži smenu predsednika Albanije


Na antivladinim protestima opozicije u Albaniji u subotu zatraženo je povlačenje premijera Rame
Na antivladinim protestima opozicije u Albaniji u subotu zatraženo je povlačenje premijera Rame

U Albaniji traje politička napetost, nakon što je predsednik Albanije Iljir Meta poništio odluku o raspisivanju izbora 30. juna, a premijer Edi Rama se usprotivio. Rama je poručio da će izbori biti održani, dok je njegova Socijalistička partija (SP) danas najavila pokretanje procedure za razrešenje predsednika.

Sve je usledilo nakon protesta održanih u subotu u Tirani, pošto je nemačka štampa, kako prenosi Reuters, objavila audio snimke na kojim optuženi trgovac drogom u Draču navodno govori zvaničnicima Socijalističke partije Edija Rame da planira da primora pristalice opozicije da glasaju za socijaliste i da će tako pomoći prijatelju da postane poslanik.

Lider opozicije Ljuljzim Baša, iz Demokratske partije (DP) je izjavio zatim da snimci potvrđuju krađu glasova, dok je Rama kazao da su snimci procureli od tužilaca, koji nisu uspeli da okončaju istragu i koji su snimke predali opoziciji kako bi bili upotrebljeni za ucenjivanje Vlade.

Kako se navodi u obrazloženju odluke predsednika Albanije Iljira Mete da poništi odluku o raspisivanju izbora, okolnosti u zemlji ne pružaju uslove za prave, demokratske i sveobuhvatne izbore. Dodaje se da se datum izbora ne može pretvoriti u dan razdvajanja, već da jedan takav dan treba da ujedini narod. Ističući i bojkot izbora od strane opozicije kao i odricanja mandata u Parlamentu, Meta je kazao da se parlamentarna politika u Albaniji suočava sa krizom.

"Postoji realna opasnost da će Albanija krenuti ka nepredviđenoj eskalaciji, koja može da prouzrokuje nepredvidljive posledice. To je pretnja miru u zemlji. Održavanje izbora bez učešća opozicije ugrožava nekoliko ustavnih principa", naveo je Meta.

Meta upozorio da bi kriza mogla da eskalira
Meta upozorio da bi kriza mogla da eskalira

Poništavanje odluke o izborima podrazumeva odlaganje izbora za drugi datum. Meta je kazao da je odlaganje izbora jedino sredstvo za pronalazak rešenja i podsticaj dijaloga između političkih partija u Albaniji.

Ramina Socijalistička partija je povodom odluke predsednika Albanije sazvala stranačko predsedništvo i odlučeno je da se u četvrtak u Parlamentu Albanije inicira parlamentarna procedura za razrešenje predsednika, nazivajući "brutalnom" njegovu odluku o poništavanju izbora.

"To je akt koji politički znači samoubistvo, zakonski je nula, a moralno sramota. Izbori će se održati 30. juna", kazao je Rama tokom skupa u okviru predizborne kampanje u Albaniji.

Lider opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša je putem socijalnih mreža saopštio da je odluka predsednika rezultat toga da "u Albaniji vlada Vlada koju je izabrala mafija, a ne narod". On je na protestu u subotu u Tirani poručio da su upravo protesti doveli do poništavanja izbora, odnosno, kako je rekao "kriminalnog delovanja" i krađe glasova.

Opozicija u Albaniji, predvođena Ljuljzimom Bašom, od februara protestuje protiv aktuelne vlade Edija Rame, optužujući ga za korupciju i manipulaciju izborima 2017. Opozicija se takođe odrekla poslaničkih mesta u Parlamentu, u kojem Vlada ima stabilnu većinu, i odlučila da ne učestvuje na lokalnim izborima.

Glas Amerike na albanskom piše da je ovo prvi put da parlament poduzima jedan takav korak za razrešenje predsednika Albanije. Dodaje da je procedura razrešenja predsednika predviđa zahtev koji je potpisala jedna četvrtina poslanika, ili njih 36, dok su za donošenje odluke potrebni glasovi 93 poslanika, koliko vladajuća većina u Parlamentu nema. Međutim, i ako parlament usvoji odluku, poslednju reč treba da da Ustavni sud Albanije, koji trenutno van funkcije i ima samo jednog od devet članova.

SAD i EU pozvale su sve strane da se uzdrže od nasilja i da dijalogom reše krizu u zemlji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG