Dostupni linkovi

Palmer: SAD podržavaju dijalog koji vodi EU


SAD nastavljaju da podržavaju dijalog koji vodi Evropska unija između Beograda i Prištine, izjavio je pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Metju Palmer, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

“Vidimo da su takse prepreka tome, želimo da vidimo da se one ukinu i da se na taj način obe strane vrate za pregovarački sto”, rekao je Palmer govoreći o taksama od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, koje je Vlada Kosova uvela decembra prošle godine.

Upitan šta očekuje od sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Parizu, zakzan za 1. i 2. jul, koji bi trebalo da bude održan u organizaciji Nemačke i Francuske, Palmer je rekao da Vašington u potpunosti podržava ono što evropski partneri rade u rešavanju kosovskog problema.

“Ne mogu da vam kažem kakav će biti ishod sastanka u Parizu, ali da je naš zajednički cilj dolazak do sporazuma i verujem da će taj sastanak obe strane voditi ka tome”, rekao je Palmer.

Vučić: Sastanak u Parizu pod znakom pitanja

Nisam siguran hoće li će biti sastanka u Parizu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Metjuom Palmerom.

“Mi smo za taj sastanak spremni, ali ne mislim da iko želi da još jedanput čuje kako neko neće da ukida takse. Dakle, nisam siguran, ali ono što je najvažnije jeste da svi mi, zajedno sa našim nemačkim i francuskim partnerima, učinimo sve da sačuvamo mir i stabilnost. Te stvari su uvek važnije od jednog, dva ili pet sastanaka”, rekao je Vučić.

Pozicije Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su različite – SAD su priznale nezavisnost Kosova, ali saglasni smo da samo razgovorima i pregovorima i poštovanjem interesa albanskog i srpskog naroda može doći do rešenja, rekao je Vučić nakon sastanka sa Palmerom.

On je istakao da je sa američkim zvaničnikom pre svega razgovarao o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine.

“Rekao sam gospodinu Palmeru da priče koje postoje u delu zapadne javnosti da je Srbija iskoristila uvođenje taksi da zatvori dijalog nisu istinite”, kazao je Vučić, dodavši da razgovori sa američkim zvaničnicima nikada nisu laku, ali su otvoreni.

Sastanak dve delegacije, koju su predvodili Palmer i Vučić, završen je nakon više od sat vremena u Predsedništvu Srbije.

Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, kao i direktor vladine Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Plamer je bio u Beogradu u oktobru prošle godine kada je pozvao Srbiju i Kosovo da uvide i iskoriste „istorijsku priliku“ za dogovor.

On je tada naveo da se Vašington ne zalaže ni za jedno konkretno rešenje za Kosovo, već da ohrabruje dve strane da ga same pronađu.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije, ukazao je na dugogodišnju podršku SAD transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova, dok mu je Aleksandar Vučić preneo neslaganje sa takvom politikom.

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
XS
SM
MD
LG