Dostupni linkovi

Tači i Vulin različito o Kumanovskom sporazumu


Konvoj srpske vojske napušta Kosovo nakon potpisivanja sporazuma u Kumanovu
Konvoj srpske vojske napušta Kosovo nakon potpisivanja sporazuma u Kumanovu

Predsednik Kosova Hašim Tači napisao je na svom tviter nalogu da su se na današnji dan pre 20 godina srpski generali predali NATO i da je to značilo kraj genocida i slobodu za Kosovo.

"To je značilo kraj genocida, slobodu za Kosovo i pobedu ljudskih prava nad svime drugim", napisao je Tači.

"To je bio bolan put, ali ponosan u obnovi naše zemlje i našeg društva. Za svet je to bila pobeda ljudskih prava nad svim kršenjima iz prošlih vekova", napisao je Tači na Fejsbuku.

Pre 20 godina, 9. juna 1999. godine potpisan je Kumanovski sporazum kojim je završeno bombardovanje SR Jugoslavije.

NATO trupe ušle su na Kosovo 12. juna, a svečanosti povodom tog događaja u Prištini će prisustvovati i bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Medlin Olbrajt.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je da je Kumanovski sporazum prekinuo rat, ali da nije doneo mir.

Vulin je rekao da su vojska i narod upornim otporom izborili najviše što se moglo i da su bombardovanje i pokušaji kopnenog ulaska na planini Paštrik trajali do samog potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma.

On je istakao da je nakon ulaska međunarodne zajednice na Kosovo proterano 250.000 Srba, Goranaca, Bošnjaka, Roma, Aškalija i ubijeno više od 1.000 ljudi, prenose beogradski mediji.

Vulin je poručio da je Srbija ponosna na svoj narod i one koji su je branili u tim vremenima i neće prihvatiti nametanje krivice za zločine koji su počinjeni nad njom.

XS
SM
MD
LG