Dostupni linkovi

Vučić i Palmer u ponedeljak u Beogradu


Metju Palmer
Metju Palmer

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer dolazi u ponedeljak u Beograd gde će se, kako je najavljeno iz Predsedništva Srbije, sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Plamer je nedavno u intervjuu za Glas Amerike rekao da bi SAD želele da se dijalog Beograda i Prištine hitno nastavi, a da postignuti dogovor može u potpunosti da se primeni i da se "proda" javnosti obe zemlje.

"Mi bismo podržali ukidanje tarifa ako je to potrebno za povratak dijalogu, ali verujemo da je važno da obe strane samostalno upravljaju izazovima i nađu način da se vrate pregovorima", rekao je on.

Plamer je bio u Beoradu u oktobru prošle godine kada je pozvao Srbiju i Kosovo da uvide i iskoriste „istorijsku priliku“ za dogovor.

On je tada naveo da se Vašington ne zalaže ni za jedno konkretno rešenje za Kosovo, već da ohrabruje dve strane da ga same pronađu.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije, ukazao je na dugogodišnju podršku SAD transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova, dok mu je Aleksandar Vučić preneo neslaganje sa takvom politikom.

XS
SM
MD
LG