Dostupni linkovi

Darmanović u Zagrebu: Odnosi Hrvatske i Crne Gore odlični


Srđan Darmanović, ilustrativna fotografija

Odnosi Hrvatske i Crne Gore su odlični, a otvorena pitanja rješavat će u duhu dobrosusjedstva, ocijenili su u petak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i šef crnogorske diplomacije Srđan Darmanović.

Darmanović je boravio je u službenom posjetu Hrvatskoj, a nakon razgovora ministri su rekli da je to nastavak dugogodišnje uspješne suradnje i potvrda spremnosti da se s takvom politikom nastavi i ubuduće.

"Odnosi Hrvatske i Crne Gore vrlo su dobri i na njima ćemo istrajati u duhu dobrosusjedstva i suradnje", kazala je Pejčinović Burić dodajući kako će se tragati za odgovorima i na sva otvorena pitanja koja će dvije zemlje nastojati riješiti uzajamim dijalogom.

Darmanović je istaknuo kako otvorena pitanja "nikako ne utječu na izrazito dobre odnose". "O tome razgovaramo na konstruktivan način u konstruktivnoj i dobrosusjedskoj atmosteri", kazao je dodajući da se to osobito odnosi na pitanje granice između dvije države.

Po njegovim riječima, privremeni granični režim uspješno se primjenjuje od 2002. godine.

Pejčinović Burić kazala je kako su obje države zadovoljne razinom poštivanja manjinskih prava Hrvata, odnosno Crnogoraca a vide i prostor za jačanje trgovinske suradnje koja je prošle godine iznosila oko 200 milijuna eura. Dodatne mogućnosti nude se i u turizmu, prometu i infrastukturi.

Hrvatska ministrica je podsjetila kako su dvije države saveznici i partneri u NATO-u što je donijelo veliku korist i u uzajamnim odnosima ali je dalo i doprinos miru i stabilnosti u cijeloj regiji. Vojnici iz dvije zemlje tako zajedno sudjeluju u misiji ISAF-a u Afganistanu a Pejčinović Burić je kazala kako će Hrvatska poduprijeti europske ambicije Crne Gore.

"Hrvatska daje snažnu potporu europskom putu Crne Gore i napretku u pretpristupnim pregovorima", kazala je Pejčinović Burić dodajući kako je Hrvatska među državama koje se bez rezerve zalažu za proširenje EU na temelju individualnog ispunjavanja kriterija.

"Vjerujemo da je Crna Gora najnaprednija na tom putu", kazala je Pejčinović Burić

Kako Hrvatska naredne godine predsjeda Vijećem EU jedan od prioriteta će biti europski put zemalja jugoistočne Europe pa će tome biti posvećen i posebni summit sa državama regije čiji je cij usvojiti konkretnu "mapu puta" koja bi svim državama s europskom perspektivnom dala mogućnost razvitka sukladno njihovim ambicijama.

Darmanović je također istaknuo "prijateljske, otvorene i savezničke odnose u okviru NATO-a" sa zajedničkim ciljem jačanja stabilnosti u cijeloj regiji.

Kazao je kako je tijekom svih susreta u Zagrebu sa sugovornicima s hrvatske strane potvrdio dobra suradnja i odnose dvije države kao i da vidi prostor za jačanje te suradnje na gospodarskom planu, posebice stoga jer je Hrvatska značajan investitor u Crnoj Gori.

Kako je Crna Gora u NATO-u 2 godine a Hrvatska 10, za Podgoricu je prioritet potpora politici otvorenih vrata posebice za Sjevernu Makedoniju.

Crnogorski ministar je dodao kako je za njegovu zemlju ohrabrujuće to što se Hrvatska odlučno zalaže za nastavak proširenja EU-a. Konstatirao je kako je uvjeren da će upravo Crna Gora biti prva iduće članica Unije i dodao kako želi i da sve druge države zapadnog Balkana to postanu što prije.

"Članstvo u EU je naš prioritet", zaključio je Darmanović.

XS
SM
MD
LG