Dostupni linkovi

Odbačena tužba protiv Borisa Džonsona zbog izjava o Bregzitu


Visoki sud u Londonu je odbacio zahtev za procesuiranjem Borisa Džonsona, jednog od najvećih favorita da nasledi britansku premijerku Terezu Mej, zbog navodnih laži tokom referendumske kampanje uoči Bregzita 2016.

Reč je o sloganu, koji je figurirao na Džonsonovom autobusu korišćenom tokom kampanje, da Britanija daje 350 miliona funti svake sedmice u budžet EU, te da će ta suma ostati u Londonu nakon izlaska iz evropskog bloka.

Protivnici Bregzita tvrde da je time sračunato obmanjivana javnost i postala je simbolom podela koje je izazvao referendum, na kome se 52 odsto birača izjasnilo za izlazak iz EU dok je 48 procenata bilo protiv.

Biznismen Markus Bol (Marcus Ball) podneo je tužbu protiv Džonsona zbog zloupotrebe javne funkcije. Prošlog meseca sudija je naložio bivšem šefu britanske diplomatije da se pojavi u sudu.

Međutim, tokom razmatranja ovog slučaja u petak u Visokom sudu, Džonsonov advokat Adrijan Darbišer (Adrian Darbishire) je kazao da je sudija ili pogrešno protumačio zakon ili dao pogrešan pravni savet dozvoljavajući nastavak slučaja.

Darbišer je kazao da je jedini racionalni zaključak da je pokretanje postupka politički motivisano, što je uznemiravajuće.

“Da bi se izbegla bilo kakva sumnja, optuženi je odbacio tvrdnje da je na bilo koji način delovao neprimereno ili nepošteno. Javna debata da li je tačna tvrdnja o 350 miliona funti nastavljena je do danas.,” kazao je Džonsonov advokat.

Visoki sud će naknadno obrazložiti zašto je odbacio tužbu.

Džonson nije prisustvovao saslušanju u sudu. On je jedan od glavnih favorita da nasledi Terezu Mej na čelu Konzervativne partije i kao britanskog premijera. Funkcija Tereze Mej kao čelnice konzervativaca prestaje u petak, ali ostaje premijerka do izbora naslednika.

XS
SM
MD
LG