Dostupni linkovi

Fabrici: Vladavina prava za privredni rast


Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Beogradu i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije
Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Beogradu i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije

Za jači privredni rast Srbije potrebni su ubrzanje reformi i vladavina prava, izjavio je u Beogradu Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

„Javne investicije moraju da se povećaju, da se restrukturiraju državna preduzeća, ali i da se nastavi sa reformama pravosuđa, borbom protiv korupcije, i poboljšanjem situacije kada je reč o konkurenciji“, naveo je Fabrici.

Predstavljajući godišnji izveštaj Evropske unije o nivou napretka Srbije u evrointegracijama, Fabrici je u Privrednoj komori Srbije rekao da su makroekonomski pokazatelji Srbije dobri, i da se time stvaraju uslovi da rast srpskog bruto društvenog proizvoda bude od 3 do 4 odsto.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, saopštio je da je u poslednjih godinu dana u Srbiji počelo da radi 40 kompanija iz Evropske unije, koje su investirale više od 400 miliona evra i zaposlile 19.000 ljudi.

„Velike kompanije prepoznale su Srbiju kao mesto gde se osećaju sigurno, gde mogu da zarade, da nađu kvalifikovanu radnu snagu i da odavde izvoze u ceo svet“.

On je naveo da je od 2012, kada je Srbija postala kanditat za članstvo u EU, srpska privreda povećala izvoz za 86,3 odsto, pri čemu je izvoz u EU udvostručen sa 5,4 milijardi na 10,9 milijardi evra, kao i da su inostrane direktne investicije povećane sa jedne milijade na 3,5 milijardi evra, od čega su 2,1 milijardu investicije iz EU.

XS
SM
MD
LG