Dostupni linkovi

Kosovo: EU otkazuje projekat vredan 12 miliona evra


Iz Kancelarije EU na Kosovu saopštili su da je Opština Kosovo Polje kod Prištine odbila da se na njihovoj teritoriji izgradi skladište otpada, te da zbog toga moraju da otkažu projekat gradnje tog skladišta, vrijedan 12 miliona evra. Iz Opštine, međutim, navode da predviđena lokacija za gradnju nije bila adekvatna.

"EU žali što je došlo do otkazivanja ovog projekta koji bi doneo velike koristi za sve stanovnike, putem obezbeđivanja odgovarajućeg skladišta opasnog otpada. O ovom otpadu se trenutno ne vodi računa, i kao takav sa sobom nosi pretnju po zdravlje ljudi na celom Kosovu", navodi se u saopštenju.

EU podseća da je odluka o izgradnji ovog skladišta doneta u saradnji državnih centralnih i lokalnih vlasti, i u konsultaciji sa lokalnim stanovništvom, ali da lokalne vlasti na kraju nisu podržale projekat.

Iz Opštine Kosovo Polje za RSE kažu da predviđena lokacija nije bila adekvatna za izgradnju skladišta, te da je Opština ispoštovala zahteve građana i poslovnih jedinica u blizini te lokacije, uključujući i Međunarodni aerodrom.

Portparol Opštine Ali Topali izjavio je da je državni nivo vlasti prethodno izdvojio zemljište, bez ikakve konsultacije sa lokalnim.

"Opština Kosovo Polje nije bila protiv ovog projekta, već protiv lokacije. Mi smo od EU zatražili da razmotri mogućnost da se to skladište izgradi na nekoj drugoj lokaciji, a ne u zoni koja nije imala našu saglasnost", kazao je Topali.

Izrada plana za skladištenje opasnih materijala je deo kosovskog Akcionog plana za životnu sredinu 2011-2020, te Strategije za upravljanje otpadom 2013 -2022. Izgradnja objekta je predviđena i odlukom Vlade Kosova iz 2010. i potom je projekat uključen u program EU, Instrumenta za pretpristupnu pomoć, IPA, 2015.

Vlada je trebala da osigura da Skupština opštine Kosovo Polje usvoji projekat za izgradnju skladišta opasnog otpada.

XS
SM
MD
LG