Dostupni linkovi

SE: Mađarska ne štiti decu-migrante od seksualnog zlostavljanja


Migranti na mađarsko-austrijskoj granici
Migranti na mađarsko-austrijskoj granici

Savet Evrope je saopštio da Mađarska nije učinila dovoljno da zaštiti decu-migrante i decu-tražioce azila od seksualnog zlostavljanja u tranzitnim zonama duž mađarsko-srpske granice.

Posle posete tranzitnim zonama 2017. godine i preporuka upućenih mađarskim vlastima prošle godine, Komitet potpisnica Konvencije Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja (Odbor Lanzarote) utvrdio je da se deca u tim zonama i dalje suočavaju s nepotrebnim rizicima, jer mađarske vlasti nisu učinile dovoljno da ih zaštite, uprkos nekim pozitivnim koracima.

U izveštaju koji je Odbor Lanzarote usvojio danas, izražava se žaljenje zbog nedostatka efikasnih mera za zaštitu dece i zbog toga što se u imigracionim procedurama deca od 14 do 18 godina bez pratnje i dalje tretiraju kao odrasli.

Ukazuje se na kontinuirano sprečavanje nevladinih organizacija da pristupe tranzitnim zonama i na neadekvatno utvrđivanje starosti migranata.

"Deca ostaju zatvorena u ograđenim oblastima bez krova, gde kontejneri služe kao zaklon. Deca od 14 do 18 godina bez pratnje, naročito devojčice, još nisu zaštićena u okviru mađarskog redovnog sistema zaštite dece, što povećava rizik od seksualne eksploatacije i zlostavljanja", navodi se u izveštaju.

U izveštaju se navodi i da mađarske vlasti nisu preduzele neophodne korake za saradnju sa vlastima Srbije i za adekvatno upravljanje listama čekanja za ulazak u mađarske tranzitne zone.

Poseban problem predstavlja jezik, stoji u izveštaju. Kako se navodi, pouzdani izvori su naveli da deci pogođenoj izbegličkom krizom nije omogućena adekvatna podrška prevodilaca, naročito tokom lekarskih pregleda, psihoterapeutskih sesija i u kontaktu sa socijalnim radnicima.

XS
SM
MD
LG