Dostupni linkovi

Vigemark: BiH da donosi zakone u skladu sa standarima EU


Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunar Vigemark izjavio je danas da na nivou BiH, entiteta i kantona ne bi trebalo donositi nove zakone, a da se prethodno ne proveri da li su oni usklađeni sa pravnim standardima EU.

"Proverite s nama kada se donose novi zakoni, bilo da je u pitanju Zakon o policiji ili bilo koji drugi zakon", rekao je Vigemark u Banjaluci, gde je bio domaćin treće debate o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU.

On je kazao da je BiH podnela zahtev za članstvo u EU i da u tom procesu svaki novi zakon treba da bude podložan analizama, kako bi se utvrdilo koliko je u skladu s evropskim pravnim standardima i da li treba da bude izmenjen.

Vigemark je naveo da je usvajanje novog zakona o finansiranju političkih stranaka jedan od prioriteta na kome treba da se radi u BiH.

Dodao je da je u Banjaluku došao da sluša šta građani imaju da kažu o pristupanju EU i da odgovori na sva njihova pitanja.

"Naše iskustvo je da ljudi ne žele da razgovaraju toliko o stvarima koje potenciraju političari, već o tome šta EU znači za njih i za njihove živote. O tome treba više da razgovaramo", rekao je šef Delegacije EU u BiH.

On je kazao i da je Mišljenje Evropske komisije o prisutpanju EU pozitivno, jer je ponovo pokazalo da BiH ima evropsku perspektivu, ali pod uslovom da sprovede čitav niz neophodnih reformi.

XS
SM
MD
LG