Dostupni linkovi

U oktobru sporazum: Slobodna trgovina Srbije sa Evroazijskom unijom


Zgrada Vlade Srbije
Zgrada Vlade Srbije

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić sastao se u Sankt Peterburgu sa ministarkom trgovine Evroazijske ekonomske unije (EAEU) Veronikom Nikišinom, sa kojom je dogovorio da potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije bude 1. oktobra ove godine u Sočiju.

Nikišina je informisala Ljajića da je dobijena saglasnost svih država članica Evroazijske unije čime je napravljen odlučujući korak ka konačnom potpisivanju ovog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom Srbiji omogućava pristup tržištu od 180 miliona ljudi, a takođe su prošireni obim i vrsta roba koje će se iz Srbije izvoziti na tržište Evroazijske unije.​

Dogovoreno je da se pravno tehnička redakcija teksta sporazuma završi do kraja juna, dok bi u septembru bio održan poslovni forum privrednika iz Srbije i zemalja članica Evroazijske unije, kako bi se upoznali sa prednostima koje donosi taj sporazum.

Evroazijsku ekonomsku uniju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, a Srbija sada ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG