Dostupni linkovi

Sud dopustio prikazivanje lica napadača iz Christchurcha


U napadu na džamije ubijena je 51 osoba, a desetine ranjene

Novozelandski sudac je presudio da mediji sada mogu prikazivati lice čovjeka optuženog za ubistvo 51 osobe u dvije džamije u Christchurchu, prenosi AP.

Novozelandski sudovi ranije su presudili da TV stanice, websiteovi, novine i drugi mediji mogu u javnosti objaviti samo fragmentirane fotografije lica Brentona Harrisona Tarranta, 28-godišnjeg australskog bjelačkog suprematiste optuženog za masovna ubistva u pucnjavi od 15. marta.

Sudac višeg suda Cameron Mander navodi, međutim, u sudskoj zabilješci da su ga tužioci savjetovali da više nema bilo kakve potrebe za zabranom objave slika Tarrantovog lica i dodaje da je ukinuo ranije zabrane.

Ranije presude nisu, međutim, spriječile cirkuliranje Tarrantovih fotografija na internetu, i postavlja se pitanje da li se sudske odluke mogu primjeniti na medije koji djeluju van granica Novog Zelanda.

Napadač je objavio livestream većeg dijela svog napada na Facebooku. Jezivi 17-minutni snimak, u kome on prikazuje svoje lice, kopiran je i distribuiran kako bi se mogao gledati širom svijeta na internetu.

Tarrantovo naredno ročište zakazano je za 14. juni kada bi se putem videolinka trebao izjasniti o krivici po 51 tački optužbe za ubistvo i pokušaj ubistva, te jednoj tački za terorizam.

XS
SM
MD
LG