Dostupni linkovi

Tramp: Bregzit će biti dobar za Irsku


Predsednik SAD Donald Tramp je shvatio tokom susreta sa irskim zvaničnicima da Bregzit ne može rezultirati povratkom tvrde granice sa Britanijom kod Severne Irske, izjavio je predsednik Vlade Republike Irske Leo Varadkar.

“On je kazao tokom sastanka da je sporna tačka u pregovorima, jedna od najtežih, pitanje irske granice – i želi da ostane otvorena verujuće da je to moguće”, kazao je Varadkar na konferenciji za novinare nakon susreta sa američkim predsednikom na aerodromu Šenon u Dablinu.

Uoči susreta, Tramp je izjavio da će nastojati da ubedi vlasti u Dablinu da će izlazak Velike Britanije iz EU na kraju biti dobar za Irsku.

On je pred sastanak sa irskim premijerom Leom Varadkarom istakao da očekuje da će ga premijer Irske pitati o "Bregzitu" i da će sve biti "veoma dobro".

Granica u Irskoj postala je najteže pitanje u naporima Velike Britanije da napusti EU, kao i to kako zadržati granicu između Irske i Sjeverne Irske otvorenom i obezbediti da ne ugrozi dve decenije mira u britanskoj pokrajini.

"Način na koji granica sada funkcioniše je dobar, hoćete da pokušate da tako i ostane. Znam da je to važna tačka sukoba u vezi sa `Bregzitom`. Siguran sam da će biti dobro", rekao je Tramp novinarima po dolasku u Irsku.

Tramp je u Irsku stigao nakon trodnevne državne posete Velike Britanije.

Američki predsednik je u Irskoj posetio i svoje terene za golf.

XS
SM
MD
LG