Dostupni linkovi

Tajland: Potvrđen izbor lidera vojne hunte za premijera


Tajlandski premijer Prajut Čan-oča
Tajlandski premijer Prajut Čan-oča

Parlament Tajlanda je izglasao da premijer Prajut Čan-oča, koji je 2014. preuzeo vlast vojnim udarom, ostane na toj funkciji.

Njega je na parlamentarnim izborima u martu kandidovala stranka koju podržava vojska. Ona je na tim izborima zauzela drugo mesto.

Izbora Prajuta Čan-oče je obezbeđen jer se premijer bira zajedničkim glasanjem donjeg doma sa 500 poslanika, kao i gornjeg doma. Svih 250 senatora bira vojna hunta na čijem je on čelu.

Nakon maratonske debate, sada penzionisani komandant armije je osigurao neophodne glasove.

Predsednik donjeg doma parlamenta objavio je da je Prajut Čan-oča dobio 500 glasova, a kandidat koalicije antivojnih partija Tanatorn Juangrongruangkit 244 glasa.

Juangrungruangkit je harizmatična nova politička ličnost na javnoj sceni, koga je predložio Demokratski front sastavljen od sedam partija koje žele da uklone vojsku iz političkog života.

Prajut predvodi koaliciju od 19 partija koja ima neznatnu većinu u donjem domu i može biti ranjiva zbog međusobnih surevnjivosti i eventualnih prebega.

Međutim, promenom Ustava 2017. godine, nakon puča, opoziciji je gotovo nemoguće da prebrodi prepreku od 250 glasova u Senatu.

Prajutove pristalice ističu da on zaslužuje da ostane na premijerskoj poziciji zato što je uspeo da okonča parališuće proteste oponenata i pristalica bivšeg premijera Taksina Šinavatre, koji je u egzilu nakon što je zbačen u vojnom udaru 2006.

Demokratski front predvođen Pneu Taijem je zbačen sa vlasti u vojnom udaru 2014. On je bio Taksinov saveznik i na ovogodišnjim izborima je osvojio najviše glasova u donjem domu.

Međutim, izborna komisija je promena pravila tako da je 10 malih partija dobila po jedno poslaničko mesto, koje su se nakon toga pridružile Prajutovoj koaliciji, omogućivši joj tanku većinu.

Kao vođa vojne hunte u prethodnih pet godina, Prajut Čan-oča ukinuo je ustav i ograničio slobode medija, političkog okupljanja i izražavanja mišljenja.


XS
SM
MD
LG