Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sudanski lekari: Više od sto ubijenih u napadu vojske


Barikade u sudanskoj prestonici Kartumu

Sudanski Lekarski komitet, blizak opoziciji, saopštio je u sredu da je broj stradalih u nasilju u zemlji povećan na više od 100, nakon što je pronađeno 40 tela u reci Nil u prestonici Kartumu.

Vojska je upala u ponedeljak u kamp demonstranata ispred Ministarstva odbrane u centru prestonice.

Prvobitno je saopšteno da je poginulo 35, pa onda ljudi nakon što su bezbednosne snage ispalile bojevu municiju na demonstrante.

Povređeno je više od 300 ljudi.

Istovremeno, sudanska opozicija je odbacila poziv Vojnog saveta, koji vlada zemljom u prelaznom period, na nastavak razgovora.

“Ne prihvatamo poziv prelaznog Vojnog saveta…jer mu se ne može verovati…Ono izaziva strah kod građana na ulici”, izjavio je za Rojters Madani Abas Madani, jedan od lidera grupacije Deklaracija slobode i snaga za promenu

Sudanska pobunjenička grupa saopštila je da su bezbednosne snage te zemlje danas uhapsile jednog od njenih lidera koji je došao u Kartum da bi učestvovao u pregovorima s vladajućim Prelaznim vojnim savetom.

Oslobodilački pokret sudanskog naroda - Sever saopštio je da je zamenik lidera te grupe Jasir Arman odveden iz kuće u Kartumu u kojoj je boravio od 26. maja.

Oružano krilo te grupe od 2011. ratuje protiv sudanskih snaga u saveznim državama Plavi Nil i Južni Kordofan, na jugu zemlje.

Arman se vratio u Kartum da bi učestvovao u pregovorima sa vojnim vlastima koje su u aprilu zbacile dugogodišnjeg autokratskog predsednika Sudana Omara al-Bašira.

Britanski ambasador u Kartumu Irfan Sidik osudio je hapšenje Armana kao sramotno i pozvao Prelazni vojni savet da ga oslobodi.

XS
SM
MD
LG