Dostupni linkovi

Na Igmanu pronađena grobnica sa posmrtnim ostacima više osoba


U okviru predmeta Tužiteljstva BiH inicirana je zajednička potraga za lokacijom masovne grobnice, u kojoj su sudjelovali Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, istražitelji Instituta za nestale osobe INO BiH, te su pronađeni ljudski posmrtni ostaci, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz Donjih Hadžića.

Lokacija masovne grobnice locirana je nakon dugotrajnih i višestrukih provjera, te drugih procesnih i zahtjevnih stručno-tehničkih radnji poduzetih na temelju naredbi i pod nadzorom Tužiteljstva BiH uz naredbe Suda BiH.

Tužiteljstvo BiH je saopštilo da se njegov istražitelj nalazi se na terenu na lokaciji Lokvice, u blizini Golog brda na planini Igman, općina Ilidža, gdje koordinira aktivnosti ovlaštenih službenih osoba koje će sudjelovati u procesu ekshumacije pronađenih posmrtnih ostataka.

Na lokalitetu se nalaze pripadnici FUCZ, MUP-a Kantona Sarajevo, Instituta za nestale osobe (INO BiH), ICMP-a u BiH, kao i ljekar sudske medicine, a očekuje se dolazak i predstavnika SIPA. Tijekom procesa ekshumacije asistenciju pruža i Centar za uklanjanje mina BiH, jer se lokalitet nalazi u blizini miniranog područja.

Grobnica sa posmrtnim ostacima pronađena je tijekom intenzivne potrage i saslušavanja većeg broja svjedoka, nakon čega se pristupilo pretrazi terena uz korištenje specijalizirane tehničke opreme (metal-detektori i dr.) kako bi se locirali posmrtni ostaci za koje su postojala saznanja da se nalaze na lokalitetu od 2 km2.

Pretragom terena uočena je sumnjiva lokacija, koja se nalazi na nepristupačnom terenu, a ljudski posmrtni ostaci pronađeni su u zemlji na oko 1 metar dubine.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci bit će predati na dalju sudsko-medicinku obradu, analizu i utvrđivanje identiteta putem DNK uzorka.

Prema inicijalnim informacijama, pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, sa područja mjesta Donji Hadžići, koji su nestali u ljeto 1992. godine, a za kojima se traga duži vremenski period, saopštilo je Tužiteljstvo BiH.

XS
SM
MD
LG