Dostupni linkovi

Brisel predložio mere protiv Italije zbog povećanog duga


Evropska komisija predložila je da se otvori pravna procedura protiv Italije zbog njenog ogromnog duga koji je daleko izvan propisanih evropskih granica i koji bi populistička koalicija na vlasti u Rimu mogla još više da produbi.

"Umesto da se smanji italijanski javni dug, koji predstavlja veliki teret za privredu, on se još više uvećao i prešao sa 131 odsto na 132 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2018. godini", rekao je evropski komesar za ekonomske poslove Pjer Moskovisi.

Evropska komisija smatra da bi italijanski dug mogao da dostigne novi rekord i da pređe od 132,2 odsto BDP u 2018. godini na 133,7, u 2019. i 135,7 u 2020. godini, daleko iznad granice od 60 odsto što su evropski propisi.

Takođe se očekuje da će se strukturni deficit zemlje pogoršati u 2018. godini iako je EK tražila da se znatno popravi.

Pravna procedure zbog prevelikog deficita se otvara tek posle kompleksnog proces u kome je potrebno odobrenje drugih zemalja članica. Na kraju ukoliko se uvedu mere to bi moglo da znači kazne od 0,2 odsto BDP-a Italije što iznos oko 3,5 milijardi evra.

Sada treba da se otvori dijalog između Evropske komisije i vladajuće populističke koalicije u Italiji u sastavljene od ekstremnodesničarske Liga i antisistemskog Pokret pet zvezdica, koje su podeljene oko stava prema Briselu.

Šef Lige Mateo Salvini, ohrabren odličnim rezultatima Lige na prošlomesečnim evropskim izborima,već je izjavio da će imati tvrd stav prema Evropskoj komisiji.

Italijanska vlada već se krajem 2018. sukobila sa Briselom koji je odbacio italijanski nacrt budžeta smatrajući da nije u skladu sa evropskim propisima. Dve strane su na kraju ublažile stavove i postigle kompromis, što je bilo važno na nekoliko meseci pred evropske izbore.

U međuvremenu, Međunarodni monetarni fond (IMF) je upozorio da dugovanja Italije predstavljaju glavni rizik po ekonomiju evorpske zone, zajedno sa globalnim rastom tenzija oko Bregzita.

XS
SM
MD
LG