Dostupni linkovi

Policija oko migrantskog centra u Kladuši, hapšenja nakon sukoba


Migrantski centar u Velikoj Kladuši
Migrantski centar u Velikoj Kladuši

Policija se i danas nalazi oko migrantskog centra u Velikoj Kladuši, nakon sukoba protekle noći u kojim su povrijeđena tri policajca, a uhapšeno 20 osoba.

U privremenom migrantskom centru "Miral" u Velikoj Kladuši protekle noći sukobio se veći broj migranata, a najmanje 100 osoba učestvovalo je u tučnjavi nakon čega je intervenisala policija koja je tom prilikom takođe napadnuta.

Kako je za Radio Slobodna Evropa potvrdio portparol Unsko sanskog kantona (USK) Ale Šiljdedić incidente su prijavili zaštitari centra "Miral", a pri pokušaju uspotavljanja reda i mira došlo je i do napada na policiju, u kojem su lakše povrijeđena tri policajca.

"U tom trenutku je došlo i do fizičkog napada veće grupe migranata na pripadnike policije koji su staklenim bocama, kamenicama, metalnim šipkama nasrnuli na pripadnike policije. Nakon toga, stigla su dodatna pojačanja iz policijskih stanica Velika Kladuša i Cazin, te je negdje oko 4:30 sati uspostavljen red i mir unutar samog objekta", rekao je Šiljdedić.

On je naveo da je u tučnjavi uhapšeno 20 osoba, a najmanje za njih šestoro je u saradnji sa Službom za strance u BiH dogovorena deportacija sa područja ovog kantona i eventualno sa teritorije BiH.

"Veći broj migranata je prema našim informacijama lakše povrijeđen, a u ovom napadu povrijeđena su i tri policijska službenika, oštećeno je jedno policijsko vozilo", naveo je Šiljdedić.

Zbog tenzija koje još uvijek vladaju unutar centra, te od opasnosti od sukoba, policija se i dalje nalazi u nepsorednoj blizini objekta "Miral" u Velikoj Kladuši.

Prema riječima portparola policije USK, sukobi među migrantima su intenzivirani nakon požara koji se dogodio 1. juna u prihvatnom centru "Miral" u Velikoj Kladuši u kojem je povrijeđeno 30 osoba, a izgorjele su prostorije sa 247 kreveta. Uzrok požara bila je ljudska nepažnja odnosno električni ili plinski rešo na kojem su migranti spremali hranu. Svi migranti su nakon požara dobili alternativni smještaj u velikim šatorima ispred zgrade Mirala.

XS
SM
MD
LG