Dostupni linkovi

Babiš pojačao kritike revizije iz Brisela


Babiševa izjava uslijedila je nedugo nakon velikog protesta u Pragu
Babiševa izjava uslijedila je nedugo nakon velikog protesta u Pragu

Češki premijer Andrej Babiš pojačao je danas kritike analize koju je Evropska komisija obavila povodom njegovog navodnog sukoba interesa, rekavši da su revizori nekompetentni, te zatražio sastanak sa predsjednikom Komisije Žan-Klodom Junkerom, prenosi Reuters.

Njegov odgovor uslijedio je nakon što je oko 100.000 ljudi učestvovalo u sinoćnim demonstracijama na ulicama Praga, sa zahtjevom da premijer podnese ostavku. To je bio jedan od najvećih protesta u Češkoj od pada komunizma 1989. godine.

Demonstranti su pokrenuli redovne sedmične proteste protiv Babiša krajem aprila, nezadovoljni zbog krivične istrage o prevari u vezi sa subvencijama koju je navodno počinio prije deset godina, kao i zbog veza sa poljoprivrednim i medijskim konglomeratom koji je izgradio.

Babiš je demantovao navode iz revizije koju je obavila Evropska komisija. U tom dokumentu rečeno je da njegova poslovna grupa "Agrofert" nije trebalo da ima pristup razvojnim fondovima EU u prethodnim godinama zbog sukoba interesa.

Vlasti Češke moraju da objave svoj komentar revizije prije završetka tog procesa. Sada raste mogućnost da će Vlada morati da vrati određena sredstva Uniji.

XS
SM
MD
LG