Dostupni linkovi

Repuči: Uočljiv pad slobode medija otkad je Vučić na vlasti


Fridom haus uporedio je Vučića i Orbana, navodeći da obojica guše kritičko novinarstvo
Fridom haus uporedio je Vučića i Orbana, navodeći da obojica guše kritičko novinarstvo

Glavna autorka novog izveštaja Fridom hausa o slobodi medija Sara Repuči izjavila je za Glas Amerike da "situacija u Srbiji nije najgora ikad, ali da je uočljiv pad medijskih sloboda otkad je na vlasti Aleksandar Vučić i da zaista postoji ozbiljan razlog za brigu".

U izveštaju Fridom hausa vladavina predsednika Srbije Aleksandra Vučića poredi se sa vladavinom mađarskog premijera Viktora Orbana, uz ocenu da obojica guše kritičko novinarstvo, konsoliduju vlasništvo nad medijima u rukama bliskih saradnika i time osiguravaju da mediji koji imaju najveću gledanost podržavaju vladu i blate njene protivnike. Takođe se navodi da se su se poslednjih godina pojavile nove alatke i metode kojima neliberalni lideri potpuno preuzimaju kontrolu nad medijima.

​"Te metode su mnogo suptilnije od hapšenja ili nasilja koje bismo videli u tradicionalnim diktaturama. Međunarodni akteri, koji bi hteli da Srbija bude u skladu sa nekim standardima, ne bi mogli da upru prstom u konkretne taktike koje utiču na to da građani ne mogu da budu objektivno informisani. Ovaj metod je opasniji, jer je veoma podmukao i prikriven", rekla je Repuči.

Ona je kao primer navela " konstantne posete poreske inspekcije", što je "taktika koja je potpuno legalna, a koja može da nanese štetu medijima koji prolaze kroz te istrage godinu za godinom".

U izveštaju Fridom hausa navodi se, pored ostalog, da su Orbanu i Vučiću u centralizovanju moći pomogle neefikasna opozicija i evropska podrška. Repuči je rekla da "posao EU nije da poziva svakoga na odgovornost, ali da kritika na račun medijske situacije u Srbiji mora biti glasnija".

​"Vladu na odgovornost moraju pozvati različite strane. Najpre, građani moraju da shvate šta se dešava u njihovoj zemlji i da na izborima smene vladu, i dalje postoje izbori u Srbiji. Ali, svakako i međunarodna zajednica treba da odigra svoju ulogu. Srbija je kandidat za EU, i iako je EU kritikovala neke od ovih taktika, ta kritika nije toliko snažna koliko bi mogla da bude, srazmerno uticaju koji ovo ima na potencijalno članstvo Srbije u EU".

Repuči je rekla i da se "ne može očekivati da će predsednik Vučić dozvoliti promene, već će nastaviti po svom".

"Stvari idu na gore i ne znam da li smo dotakli dno. Ali, i građani mogu nešto da urade: mogu da se bore, da protestuju... Promena mora doći iznutra, to smo videli i u drugim zemljama: Jermeniji, Etiopiji, Maleziji. Tako nešto se dešava. Ljudi dođu do prelomne tačke i kažu da više ne mogu da tolerišu“, dodala je autorka izveštaja Fridom hausa za Glas Ameirke.

XS
SM
MD
LG