Dostupni linkovi

Policija u Australiji pretresla državnu televiziju


Australijska federalna policijanavodi da je pretres obavljen zbog "navodne objave tajnih materijala"
Australijska federalna policijanavodi da je pretres obavljen zbog "navodne objave tajnih materijala"

Policija Australije danas je pretresla urede nacionalne televizije zbog objavljenih vijesti iz 2017. kojima se optužuju australijske specijalne snage za ubistva u Avganistanu.

U nalogu za pretres spominju se imena dvojice istraživačkih novinara koji su radili na pričama poznatim kao "Podaci iz Avganistana" za Australian Broadcasting Corporation (ABC), objavio je ABC.

Izvršni direktor ABC-a David Anderson rekao je da je pretres "ozbiljan potez i budi opravdanu zabrinutost za slobodu medija", kao i za javni interes za pitanja nacionalne bezbjednosti i odbrane.

Australijska federalna policija (AFP) navodi da je pretres obavljen zbog "navodne objave tajnih materijala", a demantuje da on ima veze sa sličnom akcijom dan ranije.

Federalna policija juče je u Canberri pretražila dom novinarke News Corp Australije Annike Smethurst koja je pisala o vladinim planovima da poveća moć špijunskim agencijama.

Australijsko udruženje novinara poručilo je da je pretres "pretjeran napad na slobodu govora koji teži kažnjavanju novinara za izvještavanje o legitimnoj vijesti koja je očigledno u javnom interesu".

XS
SM
MD
LG