Dostupni linkovi

Savet Evrope ponovo razmatra presudu u slučaju nestalih beba


Arhivski snimak sa jednog od protesta roditelja nestalih beba

Komitet ministara Saveta Evrope (SE) na sastanku u Strazburu od 4. do 6. juna razmotriće između ostalog i sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju nestalih beba u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Strazbura, kada je u pitanju Srbija, biće razmotreno sprovođenje presude u slučaju Zorice Jovanović, kojoj još nisu dostavljene informacije o sudbini njenog deteta koje je navodno umrlo u porodilištu.

Odluka Komiteta ministara biće objavljena po završetku trodnevnog sastanaka.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović iz 2013. godine, Srbija je morala da u roku od tri meseca isplati 10.000 evra naknade, jer je njeno dete rođeno 1983. godine upisano u knjigu rođenih, ali ne i umrlih. Sud je zaključio da je tužiteljki oštećeno pravo na porodični život i obavezao Srbiju da u roku od godinu dana odgovori majci šta se desilo s njenim detetom.

'Gde su naša deca?'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Savet Evrope već godinama traži od vlasti u Srbiji da usvoji zakon kojim bi se uspostavio mehanizam za pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji.

U izveštaju Komiteta ministara, objavljenom u martu 2019. godine, ističe se da je neophodno što brže usvojiti nacrt Zakona, ali i osigurati da novi mehanizam za istrage bude formiran tako da zaista funkcioniše i daje rezultate u praksi.

Više od dve hiljade roditelja u Srbiji, okupljenih u udruženjima, traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija jer ni tela dece, ni prateću dokumentaciju, posebno umrlice, mnogi od njih nikada nisu dobili.

Predlog zakona o nestalim bebama ušao je u skupštinsku proceduru, ali nije još nije na dnevnom redu, uprkos najavama da će se na prvom prolećnom zasedanju ove godine naći pred poslanicima. Više udruženja roditelja tražila su da taj predlog bude povučen iz procedure, jer se njime, kako kažu, slučajevi neće rešiti i neće dati odgovore na pitanje gde su nestala deca, već će se samo ’zatvoriti bebi afera’.

Udruženja su ocenila da predlog zakona nije nastao zbog utvrđivanja istine, već samo da bi se uvažila odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović.

Komitet ministara nadgleda izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava na četiri redovna sastanka svake godine. Izvršenje presuda nadgleda se na osnovu informacija koje daju nadležni državni organi, podnosioci tužbi, nevladine organizacije i druge zainteresovane strane.

Po Članu 46 Deklaracije o ljudskim pravima, presude Evropskog suda za ljudska prava su obavezujuće za zemlje potpisnice deklaracije. Srbija je deklaraciju potpisala 2004. godine, a članica Saveta Evrope je od 2003. godine.

XS
SM
MD
LG