Dostupni linkovi

Ministarstvo traži rešenje za spor oko dekana u Nišu


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije najavilo je do kraja ove nedelje susret sa rektorom Univerziteta u Nišu kako bi se našlo rešenje za situaciju na Fakultetu umetnosti, Građevinsko -arhitektonskom fakultetu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, javlja Beta.

"Agencija za borbu protiv korupcije donela je rešenja za razrešenje dekana ta tri fakulteta, Suzane Kostić, Petra Mitkovića i Milovana Bratića, što oni nisu prihvatili, iako su fakulteti u obavezi da postupaju u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, ostalim zakonima i poštuju odluke, mere, rešenja državnih organa, u ovom slučaju Agencije za borbu protiv korupcije", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Senat niškog Univerziteta u oktobru prošle godine potvrdio je mandate Milovanu Bratiću, dekanu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Suzani Kostić, dekanici Fakulteta umetnosti, i Petru Mitkoviću, dekanu Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, iako je Agencija za borbu protiv korupcije u sva tri slučaja, tokom 2016. i 2017, tražila njihovo razrešenje između ostalog zbog nepotizma i kršenja profesionalne etike.

"Zakon o visokom obrazovanju propisuje da organ poslovođenja ne može da bude osoba koja je pravnosnažnom presudom osuđena za različita krivična dela, koja je teže prekršila kodeks profesionalne etike, ali i za koju je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za razrešenje. Preporuka za razrešenje je istovremeno i etičko pitanje, imajući u vidu da je jedan od osnovnih principa visokog obrazovanja akademski integritet, koji se zasniva na očuvanju dostojanstva profesije, unapređenju moralnih vrednosti i podizanju svesti o odgovornosti svih članova akademske zajednice", dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG