Dostupni linkovi

Ministar poljoprivrede: Meso iz Srbije bezbedno


Ilustacija
Ilustacija

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je da razlog privremene zabrane izvoza mesa i mesnih prerađevina pojedinih kompanija iz Srbije u Rusiju nije kvalitet srpskih proizvoda, te da je to meso apsolutno bezbedno.

Nedimović je rekao da je reč o “administrativno-tehničkim uslovima” koje ima svaka država, a da srpske kompanije, kojima je privremeno zabranjen izvoz mesa i mesnih prerađevina u Rusiju, moraju da se prilagode novim standardima.

"Rusi imaju neke propise i iz osamdesetih godina, ali imaju i nove i morate da poštujete sve te procedure ukoliko želite da izvozite", rekao je Nedimović za TV Prva.

On je dodao da postoje neka pravila koja su promenjena poslednjih meseci, a neka pre godinu dana, pa se sada pristupa implementaciji.

Ruske vlasti donele su odluku da privremeno obustave uvoz mesa i mesnih prerađevina prozvedenih u kompanijama Matijević, Big Bull Foods, Zlatiborac i Carnex zbog „ozbiljnih nepravilnosti" uočenih tokom inspekcije.

U odlukama ruske inspekcije od 21. i 22. maja, objavljenim na sajtu ove institucije, navodi se da je privremeno ograničenje na isporuku proizvoda četiri srpske kompanje uvedeno na osnovu inspekcijskog nadzora sprovedenog od 15. od 19. aprila. Privremena zabrana stupiće na snagu 4. juna.

XS
SM
MD
LG