Dostupni linkovi

EU osudila planove Izraela za izgradnju u istočnom Jerusalimu


Jerusalim
Jerusalim

Evropska unija je danas osudila planove Izraela za izgradnju 805 stambenih jedinica u jevrejskim kvartovima u istočnom Jerusalimu, nakon što je u sredu Ministarstvo gradjevinarstva objavilo tendere.

Kako je navedeno u saopštenju, EU se "oštro protivi izraelskoj politici naseljavanja, uključujući i u istočnom Jerusalimu, koje je nelegalno na osnovu medjunardnog prava, i prepreka za mir".

Portparolka EU Maja Kocijančić je dodala da "politika izgradnje naselja i širenje u istočnom Jerusalimu nastavlja da podriva politiku održivog rešenja (po modelu) dve države s Jerusalimom kao budućim glavnim gradom obe države koji je jedini realan način da se postigne praveden i trajan mir".

Izrael planira izgradnju u vreme kada se administracija SAD priprema da predstavi prvi deo svog mirovnog plana za Bliski istok na ekonomskoj konferenciji u Bahreinu krajem juna.

Palestinsko rukovodstvo je taj plan unapred odbacilo i najavilo da neće učestvovati na skupu.

Izraelska nevladina organizacija Mir sada (Šalom akšav) koja nadgleda izraelsko naseljavanje na okupiranim palestinskim teritorijama je preciziralo da će se 460 stambenih jedinica graditi u kvartu Pisgat Zeev, a 345 u Ramotu.

Tenderi su zasnovani na planovima koji su odobreni pre više od dve godine u područjima gde se već gradilo, prenose izraelski mediji.

Mir sada je takodje osudio nastavak izgradnje u istočnom Jerusalimu, ocenivši da "dok nema stalnog sporazuma sa Palestincima o granicama Izraela izgradnja preko takozvane zelene linije (granica pre rata 1967. godine) je nelegetimna i samo nanoši štetu izgledima za mir i poverenju izmedju dve strane".

Organizacija je napomenula da je ta planirana izgradnja najveća posle 2014. godine kada su objavljeni tenderi za 2.240 stambenih jedinica u jevrejskim kvartovima.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što medjunarodna zajednica nikad nije priznala.

Predsednik SAD Donald Tramp je u decembru 2017. godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i pre godinu dana ;je tamo premeštena američka ambasada iz Tel Aviva.

Posljedice odluke o Jerusalemu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

XS
SM
MD
LG