Dostupni linkovi

Berton: OSCE nema mandat ni da bira, a ni da smjenjuje članove VSTV-a


Zasijedanje visokog sudskog i tužilačakog vijeća BIH, 23. maja 2019
Zasijedanje visokog sudskog i tužilačakog vijeća BIH, 23. maja 2019

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nema mandat da bira ili smjenjuje članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, ili na drugi način obavlja dužnosti u okviru zakonskih ovlaštenja VSTV-a, izjavio je za Klix.ba šef Misiji OSCE-a u BiH ambasador Bruce G. Berton.

Nakon što se Naša stranka javno oglasila saopćenjem u kojem traži od OSCE-a da "u okviru svojih ovlaštenja imenuje Privremenu upravu VSTV-a" ambasador Berton je pojasnio:

"Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nema mandat da bira ili smjenjuje članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, ili na drugi način obavlja dužnosti u okviru zakonskih ovlaštenja Vijeća".

On dalje navodi da je Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini uspostavio Misiju kao jedno od tijela odgovornih za pružanje podrške osiguranju trajnog mira u BiH i na taj način za izgradnju stabilne, sigurne i demokratske države.

"Što se tiče pravosuđa, ključne odgovornosti Misije su podrška razvoju efikasnog, odgovornog i inkluzivnog pravosudnog sektora u Bosni i Hercegovini, u skladu sa međunarodnim standardima.Ta podrška često dolazi u obliku praćenja institucija, izvještavanja o uočenim nalazima i predstavljanja tih nalaza najodgovornijim vlastima, od kojih se traži da provedu sve potrebne reforme. To također znači da smo ponekad kritični u našoj procjeni institucija kada imamo istinske zabrinutosti", navodi Berton.

Kako kaže, u tom kontekstu, prije dva dana, Misija je, zajedno sa Delegacijom EU-a u BiH i Ambasadom SAD-a u BiH, poslala pismo Vijeću u kojem su naveli uočene zabrinjavajuće pojave u provođenju reforme pravosuđa, uključujući zabrinutost oko procesa imenovanja.

"Također smo uočili neke nedosljednosti u procesu imenovanja sudija i tužilaca, što u konačnici utiče na odgovornost institucije, kao i na efikasnost pravosudnog sistema u cjelini", rekao je Berton.

Šef Misiji OSCE-a u BiH ističe da Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine, kao tijelo zaduženo ne samo za imenovanje sudija i tužilaca, već i za kreiranje, ocjenjivanje i diseminaciju pravosudne politike u BiH, mora predstavljati pokretačku snagu u reformi pravosuđa i mora osigurati najviši nivo profesionalizma, transparentnosti i odgovornosti.

XS
SM
MD
LG