Dostupni linkovi

Protesti u Iranu i širom Bliskog istoka povodom Dana Jerusalima


Protesti u Iranu na Dan Jerusalima, arhivska fotografija
Protesti u Iranu na Dan Jerusalima, arhivska fotografija

Hiljade Iranaca protestovalo je danas obeležavajući Kuds, Dan Jerusalima, a protesti se održavaju širom Bliskog istoka u vreme kada administracija predsednika SAD Donalda Trampa pokušava da ponudi izraelsko-palestinski mirovni plan.

Godišnji protesti u Iraku i Libanu, kao i u drugim zemljama, održavaju se poslednjeg petka svetog muslimanskog meseca posta Ramazana.

Iran obeležava Dan Kuds od početka Islamske revolucije 1979. godine. Al-Kuds je arapsko ime za Jerusalim i Iran smatra da je to prilika da se iskaže podrška Palestincima.

Izrael smatra Iran svojim najvećim neprijateljem na Bliskom istoku. Iran ne priznaje Izrael i podržava ekstremističke organizacije, palestinski Hamas i libanski Hezbolah.

Ovogodišnji protesti održavaju se dok Bela kuća promoviše konferenciju u Bahrenu, zakazanu za 25. i 26. jun u nameri da predstavi prvu fazu svog dugoočekivanog bliskoistočnog mirovnog plana.

Taj plan čiji bi detalji tek trebalo da budu objavljeni uključuje velike investicije i infrastrukturne radove na palestinskim teritorijma koje bi finansirale arapske zemlje.

Palestinski lideri su rekli da neće prisustvovati tom skupu, a američki zvaničnici su najavili da se neće raspravljati o ključnim političkim pitanjima sukoba kao što su granice palestinske države, status Jerusalima, sudbina palestinskih izbeglica, ni izraelski bezbednosni zahtevi.

Na početku današnjeg protesta u glavnom gradu Irana demonstranti su palili američke i izraelske zastave i takodje slike predsednika Trampa i premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Slične demonstracije održavaju se u 950 gradova širom zemlje. Mnogi visoki iranski zvaničnici prisustvuju mitingu u Teheranu, medju njima predsednik Hasan Rohani i ministar spoljnih poslova Džavad Zarif.

Obojica su kritikovali plan Trampove administracije nazvan "sporazum veka", predvidjajući da neće uspeti.

U sredu je iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamenei rekao da SAD i saveznici ti zemlje neće moći da nametnu sporazum Palestincima.

Godine 2015. Hamenei je predvideo da Izrael neće postojati za 25 godina.

XS
SM
MD
LG