Dostupni linkovi

BiH: Izmeštaju se dva prihvatna centra za migrante


Dva prihvatna centra za migrante Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši bi, prema Odluci operativnog štaba za migracije BiH, trebalo uskoro biti izmješteni na drugu lokaciju.

Vlasti u Unsko-sanskom kantonu (USK) tražile su da se centri izmjeste iz gradskih sredina u mjesto Vučijak, što je Štab prihvatio kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Novac za opremanje novog vcentra država će tražiti od EU, no problem je što je Međunarodna organizacija za migracije ( IOM) , kako smatra Mektić, izašao sa enormno velikom finansijskom procjenom.

„U prvi mah je IOM odredio orjentaciono neku cifru prema kojoj ja imam ozbiljnu rezervu., obzirom da su tu postavljeni stanadrdi za koje ja prvi put čujem, da jednog migranta pripada 30 do 35 kvadrata. To su jednosobni stanovi. Gdje je postavio niz senzora, kamera... Prema njihovoj procjeni to je negdje oko 19 miliona KM. (9.5 miliona eura)“

Sjednici Operativnog štaba za migracije BiH prisustvovali su i čelnici iz USK, kao i zastupnik u Parlamentu BiH Jasmin Emrić koji dolazi iz ove izborne jedinice. Novinarima je kazao kako smatra da je IOM troškove precijenio kako bi „ odvratio od ove namjere.“

U gradu Bijhaću stanje već poprima kritične razmjere, kazao je nakon sjednice Štabagradonačelnik tog grada Šuhret Fazlić.

Prema podacima koje je iznio na području Bire ima oko 1800 migranata, a ispredtog kompleksa između 200 i 300.

U centrima Borići i Sedra po 400, dok ih u privatnim smještajima ima blizu hiljadu. Bihać, upozorio je ne može trpjeti više ovakav pritisak, jer svi pokušavaju problem prenijeti samo u taj kraj zemlje.

Da su se uspostavili migrantski centri, duž cijele rute i da su kapaciteti popunjeni i u sarajevu, a i na drugim mjestima, Bihać i regija oko Bihaća ne bi bila izložena velikom pritisku.

XS
SM
MD
LG