Dostupni linkovi

Talibani: Napredak u pregovorima, ali bez dogovora


Pregovori talibana i avganistanskih političara u Moskvi

Jedan talibanski zvaničnik je izjavio da je ostvaren skroman napredak u razgovorima u Moskvi sa grupom visokih avganistanskih političara, ali da nema dogovora o okončanju rata koji traje 18 godina, naglašavajući da će biti potrebni dodatni pregovori, prenosi Rojters.

Delegacija Talibana, koju predvodi glavni pregovarač Mula Barada Akhund, srela se sa regionalnim liderima i kandidatima koji će se nadmetati sa šefom države Ašrafom Ganijem na predsedničkim izborima ove godine usred diplomatskih napora da se okonča dugotrajni rat.

Portparol talibanske delegacije Mohamad Sohail Sahin je ponovio zahtev da međunarodne snage moraju napustiti Avganistan kao preduslov za postizanje bilo kakvog mirovnog sporazuma.

Talibani mesecima razgovaraju sa američkim diplomatama oko povlačenja 20 hiljada pripadnika međunarodnih snaga iz Avganistana u zamenu za garanciju da ova zemlja neće biti korišćena kao baza za napade militanata.

Međutim, talibani su do sada odbijali da direktno pregovaraju sa vladom predsednika Ganija, koju smatraju nelegitimnim režimom nametnutim spolja.

Istovremeno, mnogi u vlasti i civilnom društvu se pribojavaju da će u slučaju sporazuma sa talibanima biti doveden u pitanje napredak u oblastima kao što su ljudska prava i položaj žena nakon zbacivanja sa vlasti ove militantne grupe 2001.

Favzia Kofi, poznata aktivistkinja za zaštitu prava žena i bivša poslanica koja je učestvovala na razgovorima u Moskvi, napisala je na Tviteru: “Okončanje svakog rata vodi miru, ali to ne znači predavanje u ruke talibanskim islamskim emiratima”.

Uprkos razgovorima u ruskoj prestonici, u samoubilačkom napadu u Kabulu ubijeno je najmanje šest ljudi, što pokazuje da se nasilje nastavlja širom zemlje. Istovremeno, avganistanske specijalne snage su oslobodile 28 ljudi koje su talibani držali u zatvoru u južnoj provinciji Zabul.

XS
SM
MD
LG