Dostupni linkovi

Brnabić: Kritike Srbiji politička percepcija EU


Sem Fabrici, ambasador EU, predaje izveštaj za 2018. godinu, premijerki Srbije Ani Brnabić

Najviši zvaničnici u Beogradu izjavili su da izveštaj Evropske unije o Srbiji nije objektivan u segmentima na koje je EU uputila ozbiljne kritike, ali i pored toga izneli ocenu da je taj dokument u osnovi pozitivan.

Nakon što joj je u Vladi Srbije Sem Fabrici, ambasador EU, predao izveštaj za 2018. godinu, premijerka Ana Brnabić rekla je da su imali lep i otvoren sastanak.

„Ispričali smo se, što nisam sigurna da će imati bilo kakav uticaj na to da će se izbeći da se te političke ocene nekih važnih oblasti napretka Srbije ka Evropskoj uniji u budućnosti promene, i da se u stvari svode na činjenice a ne na političke percepcije. To je ono što je na mene najviše ostavilo utisak u ovom izveštaju“, rekla je Brnabić.

Ona i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović okarakterisale su pozitivnim ocene o srpskoj ekonomiji, regionalnoj saradnji, ispunjavanju preporuka za borbu protiv pranja novca i finansiranja organizovanog kriminala i terorizma.

Jadranka Joksimović rekla je da je Srbija u izveštajnom periodu uradila više od onoga što je notirano i navela da se konstatuje da Srbija nije uzročnik zastoja dijaloga sa Kosovom.

„Mi smo očekivali da možda u tom delu dođe do konkretnije osude uvođenja kosovskih tarifa od 100 odsto, ali dobro. Koliko smo čuli u izveštaju za takozvano Kosovo, ono je pozvano da ukine tarife, mada se to ne nalazi u našem izveštaju. Sve u svemu mislim da je ovaj izveštaj mogao da bude, po meni, objektivniji. Mislim da konstatuje, ukupno gledano, napredak Srbije“, izjavila je Joksimović.

Premijerki Brnabić najviše su, kako je saopštila pred ambasadorom Fabricijem, „za oko zapale“ kritike u oblasti medija i slobode izražavanja u Srbiji, u vezi sa protestima u Srbiji i saradnje sa civilnim društvom, a posebno sve ono što je kao kritika izneto na račun rada Skupštine Srbije, i zapitala se kako je Evropska komisija uopšte došla do tih ocena.

„Zabavilo me je što je navedeno neparlamentarni Savez za Srbiju bojkotuje rad parlamenta i naučilo me nekim stvarima“, rekla je Brnabić govoreći o odluci dela opozicije da zbog uverenja da se u srpskom parlamentu krše demokratske procedure bojkotuje njegov rad od februara.

„Očigledno se Evropska delegacija u Srbiji i niko iz Evropske komisije ne seća kako je počela opstrukcija rada parlamenta i ko je počeo tu opstrukciju. Tokom čitavog zasedanja ovog saziva Skupštine mi smo imali ozbiljnu, ozbiljnu opstrukciju rada parlamenta od dela opozicije koji u ovom trenutku bojkotuje taj isti parlament. Čak i kada se razgovara o najvažnijim nacionalnim pitanjima kao što je pitanje Kosova i Metohije“, izjavila je Brnabić.

Premijerka i ministarka su, iznoseći svoje viđenje kontra kritikama EU, rekle da je završena Medijska strategija, da je osuđujućim nedavnim presudama završen proces za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije iz 1999. godine, i da su, kako su navele, „podignute optužnice protiv onih koji su pretili novinarima i fizički ih ugrožavali“.

XS
SM
MD
LG