Dostupni linkovi

Wigemark: Potrebni su pravi rezultati ne samo podignute optužnice


Šef delegacije EU u BiH
Šef delegacije EU u BiH

Tokom novinarske konferencije koja je uslijedila nakon briselskog predstavljanja ovogodišnjeg izvještaja Evropske komisije, odnosno mišljenja o statusima zemalja Zapadnog Balkana, šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovine Lars-Gunnar Wigemark rekao je da bi se ispunili svi politički i ekonomski kriteriji neophodni za članstvo u Evropskoj uniji, u Bosni i Hercegovini mora postojati prava volja za realizaciju na svim nivoima.

"Građani ove zemlje zaslužuju nezavisno funkcionalno pravosuđe koje može učinkovito da radi svoj posao. Ovo uključuje naravno i učinkovitiju saradnju između svih agencija za sprovođenje zakona, policijskih snaga, tužilaštava. Vladavina prava između ostalog podrazumijeva i borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, na jedan sistematičan način. Potrebni su pravi rezultati, ne samo podignute optužnice već i osuđujuće presude u predmetima koji uključuju organizirani kriminal i korupciju. I svakako će se ovi rezultati koristiti za ocjenu funkcionalnosti pravosuđa," rekao je Wigemark.

Wigemark je također naglasio da je neophodno sprovođenje izbornih rezultata, kao i održavanje izbora u Mostaru, regulirati finansiranje rada političkih stranaka, osigurati prava svih građana, zaštititi slobodu medija.

U izvještaju kojeg je u Briselu ranije ovoga dana predstavio evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, navodi se da Bosna i Hercegovina nije dobila preporuku Evropske komisije da zaslužuje status kandidata za Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG