Dostupni linkovi

Dodik: BiH izgubila nekoliko mjeseci šanse za približavanje EU


Evropska komisija je ostala dosljedna, a to je da se riješi pitanje formiranja vlasti: Milorad Dodik
Evropska komisija je ostala dosljedna, a to je da se riješi pitanje formiranja vlasti: Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu je rekao kako je izgubljeno nekoliko mjeseci šanse za približavanje BiH Evropskoj uniji.

"Evropska komisija je ostala dosljedna, a to je da se riješi pitanje formiranja vlasti. Od svega se nije ništa desilo. Što se tiče moje pozicije želim da kažem da su izbori nesumnjivo jedan od najvećih događaja svake države i održavaju se kako bi narod odabrao vlast. Narod u Republici Srpskoj je dao glas vladajućoj koaliciji koja je formirala vlast u Republici Srpskoj. Danas RS ima ekonomsku politiku i budžet, a to se ne može reći za organe Bosne i Hercegovine koji se finansiraju na osnovu privremenog finansiranja. Apatična situacija je proizvedena zato što bošnjačka politička elita sprečava legitimno predstavljanje Srba", kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, može se očekivati smanjen interes Evropske komisije prema Bosni i Hercegovine.

"Ne znam šta piše u mišljenju, ali bi bilo drugačije da smo ranije formirali vlast. Han (Johanes, evropski komesar za proširenje) je u martu otišao iz BiH razočaran činjenicom da nismo ispunili ono što smo obećali", poručio je Dodik.

XS
SM
MD
LG