Dostupni linkovi

Graso: Vlasti u Srbiji su bile obaveštene o akciji hapšenja na Kosovu


Vlasti u Srbije bile su obaveštene da će doći do akcije hapšenja na severu Kosova 28. maja – potvrdio je za Radio Slobodna Evropa portparol Kfora pukovnik Vićenco Graso.

"Istina je da su znali", kaže Graso.

"Tokom operacije održavali smo komunikaciju sa kosovskim institucijama, međunarodnom zajednicom i srpskim vlastima. Mi razgovaramo sa vojskom [Srbije], a ne sa vladom. Ali [predsednik Srbije Aleksandar] Vučić je sam sve objavio", objašnjava Graso.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa, da li su vlasti u Srbiji znale dan pre operacije hapšenja, Graso odgovora: "Pretpostavljam da jesu".

"Pre deset dana nismo ni mi znali, ali Vučić je takođe rekao da ih je NATO obavestio. Iznenađen sam što su svi iznenađeni. Nastavili smo komunikaciju i tokom operacije postojala je stalna razmena informacija i svi su bili obavešteni. Mi smo bili obavešteni dan ranije", kaže Graso.

Inače, tokom policijske akcije na severu Kosova u utorak pritvoreno je 19 policijskih službenika od kojih 11 srpske, 4 albanske i 4 bošnjačke nacionalnosti. Njima je određen pritvor od 48 časova, a istovremeno su suspendovani sa službene dužnosti. Uhapšeno je i deset građana koji su ometali sprovođenje policijske akcije. Vatrenim oružjem ranjen je jedan policajac.

Pogledajte i vaše komentare o tome da su vlasti u Srbiji bile unapred obaveštene o hapšenjima:

XS
SM
MD
LG