Dostupni linkovi

Beograd: Protest protiv festivala 'Mirdita, dobar dan'


Predstavici omladine DSS na protestu protiv festivla "Mirdita,dobar dan" u Beogradu
Predstavici omladine DSS na protestu protiv festivla "Mirdita,dobar dan" u Beogradu

Omladina Demokratske stranke Srbije, opozicione parlamentnarne partije sa desnog političkog pola, izvela je u Beogradu protestni performans tražeći da se ne dozvoli održavanje festivala kosovske kulture „Mirdita, dobar dan“ (Mirëdita, dobar dan) koji počinje u sredu, 29. maja.

Predstavnici omladine DSS-a su ispred zgrade Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u kome će se festival održati postavili pano na kome su bile izložene fotografije spaljenih pravoslavnih manastira na Kosovu.

Predsednik Omladine DSS-a i član Predsedništva te stranke Zdravko Veselinov izjavio je da je razlog za protest to što organizatori Kosovo predstavljaju kao nezavisnu državu što su ocenili suprotnim Ustavu Srbije.

„Mi taj festival pre svega vidimo kao provokaciju“, rekao je Veselinov i rekao da traže da se zabrani rad nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava koja organizuje festival „Mirdita, dobar dan“.

Veslenov je istovremeno rekao i da su performans namerno izveli dan pred početak festivala jer, kako je naveo, nisu želeli da ometaju festival na način na koji su to ranijih godine činile pojedine ekstremističke grupe ili političke partije.

„Ovo je za sada naša jedina reakcija na festival“, rekao je Veselinov.

Festival kosovske kulture „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu će u sredu biti otvoren po šesti put za redom i trajaće do 1. juna. Festival će ove godine biti otvoren izložbom „Hajde da vodimo ljubav“ Škumbina Tafilaja i projekcijom filma “Hladni novembar”.

Festival su prethodnih godina pratile tenzije usled pretnji i protesta ekstremnih grupa i političkih partija. 2018. godine, otvaranje festivala pokušale su da prekinu pristalice i članovi Srpske radikalne stranke predvođeni liderom te partije, osuđenikom za ratne zločine, Vojislavom Šešeljem.

Festival „Mirdita, dobar dan“ je 2014. godine osnovan sa idejom predstavljanja aktuelne kosovske kulturne scene u Beogradu i sa ciljem da susreti predstavnika srpskih i kosovskih kulturnih i društvenih zajednica iniciraju razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje.

XS
SM
MD
LG