Dostupni linkovi

Izetbegović: Parlament BiH je u potpunoj blokadi


Bakir Izetbegović

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je nakon sjednice Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH da je ta institucija u potpunoj blokadi.

Izetbegović je to rekao nakon što je sjednica Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta jer članovi iz SNSD-a Nikola Špirić i Nebojša Radmanović nisu pristali na formiranje komisija Parlamenta prije nego što se formira Vijeće ministara.

"Sjednica nije ni održana, nije ustvari ni počela, jer dnevni red nisu prihvatili predstavnici SNSD-a, gospodin Špirić i gospodin Radmanović. Njihov razlog je stari, oni smatraju da, dok se ne formira novo Vijeće ministara, ne može raditi ni zakonodavno tijelo, tako da su sada zaustavili formiranje komisija, unutar oba doma, a na ovaj način se zaustavlja i rad Kolegija. Mi smo i ranije imali situacija kada nije bilo fomirano Vijeće ministara, ali nije se desilo da se zaustavlja rad PSBiH", kazao je Izetbegović.

Naveo je kako Parlamentarna skupština košta svaki dan 63 hiljade KM /(više do 32 tisuća eura) i kako je problem nastao u vezi s dostavljanjem prvog godišnjeg plana u okviru MAP-a.

"Dostavljanje godišnjih planova ne znači članstvo i mi smo spremni zauzeti takav stav. Ova stvar treba biti pokrenuta iz mrtvog ugla", kazao je on.

Napominje da mogućnost vanrednih izbora ne postoji i da bi se u protivnom organizovali svakih šest mjeseci.

Prema njegovim riječima, PIC bi trebao donijeti određene sankcije.

"Mislim da bi OHR trebao donijeti neke sankcije. Primati ogromnu plaću, a neradom zaustavljati zemlju je sigurno protivzakonito", istakao je Izetbegović.

Opći izbori u BiH održani su u oktobru prošle godine.

XS
SM
MD
LG