Dostupni linkovi

Pretendenti za naslednika Tereze Mej podeljeni oko Bregzita bez sporazuma


Zastava EU

Trka oko naslednika britanske premijerke Tereze Mej se pretvara u bitku oko toga da li Britanija treba da napusti Evropsku uniju bez sporazuma o razlazu, ili da će to izazvati političi i ekonomski haos.

Konzervativci Tereze Mej su pogođeni lošim rezultatima na izborima za Evropski parlament završenim u nedelju na kojima je pobedila novoformirana Bregzit partija, a oni su stigli na poražavajuće peto mesto.

Zbog toga neki Konzervativci, uključujući i kandidate za naslednika Tereze Mej Borisa Džonsona i Dominika Raba, smatraju da Velika Britanija mora da napusti EU u novom određenom roku 31. oktobra, čak iako do tada ne bude odobren sporazum o razlazu sa EU.

Drugi smatraju da bi izlazak iz Evropskog bloka bez ikakvog sporazuma bilo nesmotreno.

Ministar spoljnih poslova Džeremi Hant rekao je danas da bi pokušaj izlaska bez sporazuma doveo do toga da Parlament pokrene prevremene izbore koji bi, po njegovom mišljenju bili "apsolutno katastrofalni" za Konzervativce.

Rok za podnošenje kandidatura za novog premijera je u nedelji koja počinje 10. juna. Posle toga sistemom eliminacije konzervativni poslanici izaberu dva kandidata o kojima poštom glasaju članovi stranke.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG