Dostupni linkovi

Tramp: Poštovanje prema Severnoj Koreji, spremnost na dijalog sa Iranom


Donald Tramp i Šinzo Abe, Tokio
Donald Tramp i Šinzo Abe, Tokio

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je u Tokiju da SAD i Severna Koreja imaju uzajamno "veliko poštovanje", uprkos zastoju u pregovorima o nuklearnom programu i nedavnim probama oružja u Severnoj Koreji.

"Mnoge dobre stvari će se desiti u Severnoj Koreji... Prešli smo dug put", rekao je Tramp na početku razgovora sa japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Tramp je dodao da je izgrađeno dobro poštovanje, "čak i veliko poštovanje između SAD i Severne Koreje".

Američki predsednik se nalazi u Tokiju i ta poseta je deo diplomatske ofanzive japanskog premijera Abea za koju analitičari kažu da je zasad spasila Japan od Trampovih protekcionističkih mera.

Tramp je pomenuo mogućnost pregovora s Iranom tokom razgovora sa Abeom koji planira put u Iran.

"Zaista verujem da bi Iran želeo da razgovara, a ako to želi, razgovaraćemo", rekao je Tramp.

"Videćemo šta će se desiti, ali je jedna stvar sigurna, a to je da premijer Abe ima bliske odnose sa iranskim liderima... Niko ne želi da se dogode strašne stvari, pogotovo ne ja", dodao je američki predsednik.

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile međunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije. Tim sporazumom sa SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su pre dve nedelje poslale bombardere i grupu nosača aviona u Persijski zaliv zbog navodne, još uvek neprecizirane pretnje Irana, a američki predsednik Donald Tramp u nedelju je izjavio da će se Iran suočiti sa "zvaničnim krajem" ako ponovo zapreti Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG