Dostupni linkovi

Zaev smenio kompletno rukovodstvo SDSM


Sedište SDSM, Skoplje

Ceo Izvršni odbor Socijaldemokratskog saveza (SDSM), svih šest potpredsednika i generalni sekretar razrešeni su na sednici Centralnog odbora, potvrdio je lider stranke i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

On je u nedelju novinarima rekao da su razrešeni i organizacioni i međunarodni sekretar i koordinatorka Foruma žena SDSM i najavio da sledi promena "najmanje tri ministara" u njegovoj vladi.

"Obećali smo promene i one se dešavaju. SDSM je večeras (u nedelju uveče) demonstrirala ozbiljnu odgovornost pred građanima i sopstvenom zemljom. Doneli smo odluke koje nose suštinske promene", rekao je Zaev nakon sednice Centralnog odbora strane.

Čistku u izvršnoj vlasti i stranci, popularno nazvanu "Operacija metla", Zaev je najavio nakon prvog kruga predsedničkih izbora 21. aprila, kada su brojni građani, koji su na parlamentarnim i lokalnim izborima glasali za SDSM, apstinirali, jer su nezadovoljni radom njegove vlade i ponašanjem funkcionera.

On je istakao da je odluka o smenama ljudi u najvišem rukovodstvu stranke ozbiljan izraz odgovornosti i spremnosti da se prihvati poruka građana, ali i sopstvene ambicije za poboljšanje.

"Pošli smo od sopstvenih redova. Pre neki dan razrešili predsednike svih opštinskih ogranaka. Prudužićemo dalje", istakao je Zaev.

Na pitanje da li će podneti ostavku pred organima partije, Zaev je rekao da ne vidi nikakav razlog za to.

"Evo ovako. Ako bi držali lekciju uspešnosti, ova vlada, ova vladajuća garniture je to napravila. Rešili smo sva otvorena pitanja u državi. Ponosni smo na sebe. Ne vidim nikakav razlog Zoran Zaev da podnese ostavku", rekao je lider SDSM i premijer Severne Makedonije.

Zaev je dodao da narednih dana očekuje odgovor od koalicionog partnera albanske DUI nakon sastanka koji je polovinom prošle sedmice imao sa liderom te partije Aliijem Aghmetijem o promenama u vladi.

Osim 117 članova Izvršnog odbrao, na sednici Centralnog odgovor razrešeni su potpredsednici Oliver Spasovaski (ministar policije), Damjan Mančevski (ministar za administraciju), Petre Šilegov (gradonačelnik Skoplja), Blagoje Bočvarski (gradonačelnik Štipa) i Frosina Remenski, Muhamed Zećiri, oboje poslanici, dok je na funkciji ostala samo zamenica predsednika stranke Radmila Šekerinska.

Umesto dosadašnjeg generalnog sekretara SDSM Aleksandra Kiracovskog, koji je bio i šef izbornog štaba kandidata vladajuće koalicije za predsednika države, postavljen je ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski, koji će zbog te nove funkcije morati da napusti ministarsko mesto.

Zaev je najavio da da će ove sedmice će biti raspisan interni konkurs za sve upražnjenje funkcije u centrali stranke i lokalnim odborima.

XS
SM
MD
LG