Dostupni linkovi

Nermin Nikšić ponovo izabran za predsjednika SDP BiH


Nermin Nikšić
Nermin Nikšić

Nermin Nikšić je novi stari predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine.

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije BiH, Nermin Nikšić je na stranačkim izborima SDP-a, održanim danas, osvojio 57 posto svih glasova.

Preliminarni rezultati kažu da je Nermin Nikšić je osvojio 12.668 glasova ili 57,12 posto, Edin Delić osvojio je 8.414 glasova ili 37,94 posto, a Svetozar Pudarić je osvojio 1.094 glasa ili 4,95 posto.

"Prisustvovali smo demokratskim izborima. CIK se zahvaljuje svim kantonalnim komisijama, općinskim, biračkim odborima i posmatračima, a posebno članovima SDP-a koji su u velikom broju izašli na glasanje", saopćeno je danas na posljednjoj izbornoj konferenciji za medije.

Kako je rečeno, od 26.670 osoba koje su danas imali pravo glasa izašlo je 22.222 člana što je 83,3 posto. CIK je saopšteno kako je proces bio u granicama poštenog uz normalne i uobičajne probleme u nekoliko sredina.

Izbori za predsjednika SDP BiH dogodili su se u vrijeme previranja u toj stranci, a sedmicu dana nakon što su iz stranke isključeni neki članovi,među kojim i neki od vodećih ljudi te partije.

Zlatko Lagumdžija, Miro Lazović, Ivo Komšić, Zoran Mikulić, Rusmir Mesihović, Emir Zlatar, Hakija Meholjić i Meliha Lekić isključeni su, prema odluci Glavnog odbora SDP BiH u subotu 18. maja.

Šest članova SDP-a isključeno je jer su prisustvovali inicijativnom odboru Socijaldemokratskog pokreta, a dvojica - Mikulić i Mesihović, zbog toga što su savjetnici Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, inače čelnika Demokratske fronte (DF) i bivšeg člana SDP BiH.

Oni su za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveli nisu prekršili stranački statut.

Nikšić je bio generalni sekretar SDP-a od januara 2007. do održavanja kongresa Stranke u decembru 2014, kada je izabran za predsjednika Stranke.

Godine 2000. izabran je za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. U isti dom je biran četiri puta zaredom, ali je 2010. godine mandat prepustio jer je imenovan za premijera Vlade Federacije BiH. Za zastupnika je biran četiri puta zaredom. U mandatu 2002-2006. godine je bio dopredsjednik, a mandat kasnije i predsjednik Kluba poslanika SDP-a.

Na općim izborima 2010. godine Nikšić je ponovo izabran za zastupnika u federalni parlament, ali je mandat zamijenio za funkciju premijera FBiH. Na općim izborima 2014. godine Nikšić je po peti put ušao u Predstavnički dom PFBiH. Na narednim izborima osvojio je mandat poslanika u Parlamentu BiH.

XS
SM
MD
LG