Dostupni linkovi

Pokajničko pismo poljskih biskupa zbog pedofile u Crkvi


Ilustracija
Ilustracija

U rimokatoličkim crkvama širom Poljske u nedelju je na bogosluženjima pročitano pismo poljskih biskupa u kome izražavaju stid što nisu učinili dovoljno da spreče neke sveštenike da napastvuju decu a pojedini crkveni velikodostojnici su zločine i krili, ali je takve slučajeve prijavljivala žrtva.

"Nema reči da izrazimo naš osećaj stida zbog seksualnih skandala sa učešćem sveštenika. Oni su povod za veliko ogorčenje i zavređuju celovitu osudu a takođe surovo kažnjavanje krivaca ili osoba koje su im pomagale da se to sakrije", napisali su poljski biskupi u pismu vernicima za mise u nedelju.

Pismo "Empatija i odgovornost" biskupi su sastavili ove sedmice na sastanku konferencije Episkopata Poljske kao prvu reakciju na novi dokumentarni film Tomaša Sekjelskog o sveštenicima pedofilima koji se suočavaju sa sada odraslim žrtvama, nekada dečacima i devojčicama koje su seksualno zlostavljali.

"Nismo učinili sve da sprečimo zločine", stoji na početku pisma vernicima.

Film je uzdrmao poljsko javno mnjenje,aneki velikodostojnici iz konzervativnog krila poljske Katoličke crkve su ga označili kao napad na celu poljsku Katoličku crvu.

U pismu vernicima poljski biskupi su ocenili da film predstavlja potresno svedočanstvo koje je Katoličkoj crkvi u Poljskoj otvorilo oči koliko su ogromne bile patnje napastvovane dece.

"Za mlade koji iskreno traže boga seksualni skandali sveštenika su težak ispit vere i povod za veliko ogorčenje. Razočaranje i ogorčenje je utoliko veće i bolnije zato što su deca umesto brižne ljubavi bila izloženi nasilju i brutalnom gaženju dostojanstva deteta. Od svog postanka hrišćanska zajednica na takvo ponašanje gleda kao na težak greh", napisali su biskupi.

Episkopat Poljske rimokatoličke crkve apelovao je da se ujedine svi ljudi dobre volje da se zaštite najmlađi.

Na skandal sa pedofilima i mantijama reagovala je hitro i vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda koja uživa podršku Katoličke crkve u Poljskoj, posebno njenog konzervativnog krila, optužujući proevropsku opoziciju da osam godina dok je bila na vlasti nije učinila ništa da se suzbije seksualno zlostavljanje dece u svim sredinama, nego je samo ukazivala na pedofile u mantijama a čak je branila od izručenja u SAD režisera Romana Polanskog, uhapšenog po američkom zahtevu baš za skandal za silovanje 13-godišnje devojčice pre 40 godina.

Poljski parlament usvojio je na predlog vlade po hitnom postupku masivne izmene Krivičnog zakonika u kojima je drakonski pooštrio kazne za seksualne zločine nad decom, međutim uz proteste opozicije koja je optužila ministra pravde Zbignjeva Žobra da je pod maskom borbe protiv pedofilije u skandalu nakon filma progurao i pooštravanje kazni za neke druge zločine, daleko preko prihvaćenih evropskih standarda.

XS
SM
MD
LG