Dostupni linkovi

U Kragujevcu održan 21. protest 'Jedan od pet miliona'


Protest u Kragujevcu, 25. maj

U Kragujevcu je održan 21. protest “1 od 5 miliona” pod sloganom "Nismo poklekli ni po snegu, ni po kiši, sada moramo biti istrajni čekajući sunce".

Učesnici protesta su poručili da će ostati na ulici i da se "baklja slobode neće ugasiti sve dok predsednik Srbije i aktuelna vlast ne podnesu ostavke".

Nakon uobičajene šetnje centralnim gradskim ulicama, do Đačkog trga ispred Prve kragujevačke gimnazije, učesnicima protesta obratili su se Vladimir Dobrosavljević iz Narodne stranke i Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke.

Samofalov je optužio aktuelnu vlast za vođenje ratnohuškačke politike citirajući izveštaj Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo u kome se navodi da je Srbija odlučila da se bori mirnim putem i da je to "veliko strateško iznenađenje".

"Ja do sada nisam čuo da jedna vlast u svetu kaže da je miroljubiva politika iznenađenje. Oni više ne znaju šta govore jer su sami priznali da su ratni huškači. Govori Vučić da ste vi izdajnici, da su vladike koje su drznu da kažu nešto javno izdajnici. Vučiću, idi u Prizren, tamo otvori svoju kancelariju i ispuni svoj radikalski zavet, umesto što srbuješ sa Dedinja", poručio je Samofalov.

On je pozvao sudove i tužilaštva da rade po zakonu.

"Neka daju odgovor na pitanje ko pere pare u Beogradu na vodi, kako su nekadašnji gingant PKB poklonili Vučićevim prijateljima Arapima, i neka nam odgovore kako je moguće da vašim parama Telekom kupuje Kopernikus za 200 miliona evra firmu koja ne vredi više od 20 miliona. U čije džepove je otišlo 180 miliona evra vaših para. Na to sudovi treba da odgovore", zatražio je Samofalov.

Vladimir Dobrosavljević iz Narodne stranke je rekao da je žalosno što su se u Srbiji na vlast vratili političari koji su već vladali zemljom.

"Došli su na vlast oni koji su bili tvorci najveće inflacije i najvećeg ekonomskog sunovrata u zemlji. Došla je vlast koja je devedesetih godina izgubila ratove, koja je ostavila naše sunarodnike i koja se stopila sa kriminalom", rekao je Dobrosavljević.

Po njegovim rečima, Srbija ne živi u normalnom svetu, već u lažnoj iluziji i virtuelnoj moći.

"Srbija živi u iluziji i 'uspešnoj ekonomiji', čini joj se da smo ekonomski tigar na Balkanu, da smo velika vojna sila koja samo što nije pokorila i pobila sve susede. Imamo predsednika koji živi u svom virtuelnom svetu i koji pokušava da ga prenese nama. Naša je krivica što smo ćutali i pristali na to i dozvolili da najgori među nama dođu na vlast", naglasio je Dobrosavljević.

Večerašnji protest na kome se okupilo znatno manje ljudi nego prethodnih 20 subota, protekao je bez ikakvih incidenata.

XS
SM
MD
LG