Dostupni linkovi

Protest '1 od 5 miliona' u Beogradu: Podsećanje na sve žrtve nasilja


Da li su protesti ispunili očekivanja?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Da li su protesti ispunili očekivanja?

Dvadeset peti po redu protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu završen je oko 20 časova ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Kolona je prethodno od Terazija, gde je protest počeo oko 18 časova, išla do zgrade javnog servisa (Radio televizija Srbije), odakle je sa kamiona emitovan Dnevnik slobodne Srbije. Program je vodio radio voditelj Smiljan Banjac. On je u, kako je rekao "jednoj retrospektivi" nabrojao sve napade na građane, aktiviste i predstavnike opozicije u proteklom periodu.

Prisutnima se ispred zgrade javnog servisa obratio lider Levice Srbije, Borko Stefanović, koga su u novembru 2018. napali:

"Hvala vam, prvo što hoću da kažem da je šest meseci da proslavljam drugi rođendan, hvala vam svima što ste došli da zajedno to proslavimo. Oni te noći u Kruševcu nisu hteli da zaustave nas, male sitne glasove opozicije, oni su hteli vama da poruče kako će svako ko poželi da misli svojom glavom proći kao ja u Kruševcu. Neće nas ni Vućič (Aleksandar, predsednik Srbije), ni Vulin (Aleksandar, ministar odbrane), ni Brnabić (Ana, premijerka Srbije) cepati na dva dela jer smo mi jedan narod. Pobeda dolazi, budimo jedinstveni i strpljivi, nemojte dozvoliti da nas deli."

Borko Stefanović na protestu u Beogradu, 25. maj
Borko Stefanović na protestu u Beogradu, 25. maj

Protest je u 18 časova počeo ispred Terzijske česme, sa koje se građanima obraćaju glumac Branislav Lečić, profesor doktor Čedomir Čupić i predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan.

"Niko pre šest meseci nije verovao na onaj dan kada su mučki udarili Borka Stefanovića da ćemo istrajati u onome što radimo. Uspeli smo. Niko nije verovao da ćemo svi sesti za jedan sto i dogovoriti se o uslovima za fer i poštene izbore. Mislim da smo i to uspeli", rekao je Movsesijan i dodao "Oni ništa nisu uradili. Važna je stvar da održimo ove proteste, nije to jedina stvar koju treba da uradimo. Mi smo se u opoziciji dogovorili da se izborimo za poštene i fer izbore. Borimo se za demokratiju".

Profesor Čedomir Čupić je poručio da "samo uporni i izdržljivi uspeju da ostvare ono za šta se stvarno zalažu".

"Pokazali ste tokom šest meseci da nema tog razloga koji može da nas zaustavi u protestu protiv uzurpatora Aleksandra Vučića. Sada ste žiška, ali ne znači da nećete postati onaj plamen koji će da ga odnese", rekao je Čupić i zatim podsetio na slučaj sudije Apelacionog suda Miodraga Majića, koga su nakon što je izneo kritike na Krivični zakonik u Skupštini Srbije poslanici vladajuće koalicije optužili da je korumpiran i da učestvuje u "zaveri" protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Sada kroz 'toplog zeca' provlače sudiju Miodraga Majića, nastojeći da tim histeričnim napadima zastraše i potčine sve sudije. Uzurpator time ovih dana pokazuje da hoće u svoje ruke da preuzme i sudsku vlast preko pokornih i pokvarenih sudija", izjavio je Čupić.

Okupljenima se i ove subote obratio glumac Branislav Lečić. "Ne dolazimo mi ovde iz luksuza, zato što nemamo druga posla. Postoje stvari koje se tiču nas lično, a postoje stvari koje se tiču celog društva. Ovde se ne radi o vama lično nego o svim građanima Srbije, moja je dužnost da vas ovde podstaknem na posao. Taj posao nije samo šetnja, to je razlog da dostojanstveno živimo u našoj zemlji. Kada su institucije uzurpirane, šta ostaje narodu? On (Aleksandar Vučić) je jedina institucija, a ovo je slobodni parlament, ovde se odlučuje o sudbini Srbije. Narod je potpuno pokoren. Vlast želi isključivo da nas porobi i opljačka. Sedam godina imamo pljačku ovog našeg naroda. Glavni zadatak je oslobađanje građana Srbije", rekao je.

Protest u Beogradu, 25. maj
Protest u Beogradu, 25. maj

Kako su uoči protesta saopštili organizatori, tema je „podsećanje na sve žrtve režima za vreme trajanja protesta, na sve one koji su bili fizički napadnuti i maltretirani od strane vlasti.“

Pod istim sloganom pod kojim je održan prvi protest u Beogradu „Stop krvavim košuljama“ okupljeni žele da skrenu pažnju da sistem „ne dozvoljava bilo kakvu slobodu mišljenja ili govora“.

Organizatori protesta najavili su za 8. jun proteste širom Srbije, kojim će obeležiti tačno šest meseci od prvog protesta "Stop krvavim košuljama", održanog u Beogradu 8. decembra 2018. godine.

Antivladini protesti u glavnom gradu održavaju se šest meseci, a za vreme njihovog trajanja, organizatori i učesnici izneli su niz zahteva aktuelnoj vlasti na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je ujedno i predsednik vladajuće Srpske napredne stranke.

Osim hitne ostavke Vučića i odlaska aktuelne vladajuće garniture u Srbiji zbog porasta nasilja nad neistomišljenicima, građani na protestima zahtevaju i smenu direktora i urednika informativnog programa javnog servisa, Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića, kao i slobodne izbore, uz ravnopravnu zastupljenost opozicije i organizatora protesta na javnom servisu.

Među zahtevima su i uspostavljanje pravne države, oslobođanje pravosuđa i državnih institucija od direktnog uticaja izvršne vlasti, a više puta je sa protesta zatraženo i da država otkrije i kazni nalogodavce i izvršioce ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Građanski protesti u Srbiji počeli su zbog fizičkog napada i prebijanja lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u novembru 2018. u Kruševcu.

XS
SM
MD
LG