Dostupni linkovi

Zarif upozorava na anarhiju na Bliskom istoku


Iranski ministar vanjskih poslsova Mohamad Džavad Zarif u Islamabadu, 24. maja 2019.
Iranski ministar vanjskih poslsova Mohamad Džavad Zarif u Islamabadu, 24. maja 2019.

Zbog povećanih tenazija sa Vašingtonom, iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif upozorio je na anarhiju na Bliskom istoku ukoliko svjetske sile ne uspiju da se ujedine i zaustave ono što je nazvao "američkom agresijom".

Zvanična iranska novinska agaencija IRNA navela je da je Zarif to izjavio u petak, tokom posjete Islamabadu gdje razgovara sa pakistanskim zvaničnicima.

Odnosi između Teherana i Vašingtona su naglo zahladili nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom, potpisanog 2015., kojim je ograničen nuklerni program Irana, u zamjenu za popuštanje međunarodnih sankcija.

Od tada je Vašington pojačao svoju retoriku i uveo nove snakcije.

Ranije ovog mjeseca, SAD su pojačale vojno prisustvo na Bliskom istoku i u Persijskom zalivu, citirajući "neposrednu prijetnju" Irana, čime su pojačali strahovanja o mogućem vojnom konfliktu sa Iranom.

Teheran negira optužbe.

Arapska liga je za sljedeću sedmicu zakazala hitan sastanak zbog eskalacije regionalnih tenzija.

Zarif je u Pakistanu u četvrtak kritikovao Trumpovu administarciju zbog toga što su prošlog mjeseca moćnu Iransku revolucionarnu gardu stavili na listu terorističkih organizacija.

Zarif se susreo sa pakistanskim premijerom Imarnom Kanom. U kratkom saopštenju iz kancelarije pakistanskog premijera navodi se da su danas ragovarali o bilateralnim odnosima.

Iran i Pakistan dijele 900 kilometara dugu problematičnu granicu i Teheran kaže da su anitiranski sunitski muslimani pronašli sigurno utočište u pograničnoj pakistanskoj provinciji Baločistan.

XS
SM
MD
LG