Dostupni linkovi

Trump naredio istragu o tome da li je 2016. bio pod prismotrom


Donald Trump i William Barr u Bijeloj kući 22 . maja 2019.
Donald Trump i William Barr u Bijeloj kući 22 . maja 2019.

Američki predsjednik Donald Trump naredio je američkim obavještajnim agencijama da sarađuju na istazi o tome da li je tokom izbora 2016. bio pod prismotrom.

Istraga, koju vodi državni tužilac William Barr istražuje porijeklo ruske istrage. To je već dugo bio zahtjev američkog predsjednika, koji istragu o ruskom miješanju u američki izborni proces naziva "lovom na vještice".

On je u četvrtak objavio direktivu sa novim širokim ovlastima Barru, uključujući i skidanje oznake tajnosti sa dokumenata.

Barr je već pod žestokim kritikama demokrata, koje su ga optužile da se ponaša kao predsjednikov advokat umjesto da djeluje u nacionlanom interesu.

Američki predsjednik Donald Trump je neprekidno tvrdio da je njegova kampanja bila pod nadzorom i da su obavještajne agencije zloupotrijebile ovlasti.

Takođe tvrdi da bi to moglo predstavljati "izdaju" te sugerisao da oni koji su umješani treba da budu krivično gonjeni.

U aprilu je državni tužilac Barr rekao Kogresu da je "bili špijuniranja" Trumpove kampanje, i da želi da se uvjeri da su sva sakupljanja obavještajnih podataka bila legitimna.

Ranije ovog mjeseca, Barr je angažovao federalnog tužioca da istraži porijeklo ruske istrage. Trump je negirao da je to bio njegov zahtjev za Barra.

Memorandum od četvrtka daje direktivu obavještajnim agencijama da "brzo osiguraju" informacije Barru čim im uputi zahtjev.

"Današanja akcija će pomoći da se osigura da Amerikanci saznaju istinu o događajima koji su se dogodili i akcijama koje su preduzete, tokom posljednjih predsjedničkih izbora kao i da obnove povjerenje javnosti u naše javne institucije", rekla je portparolka Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

XS
SM
MD
LG