Dostupni linkovi

Dačić: Cilj da više niko ne prizna Kosovo


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izijavio je da je njegov posao da obezbedi da više nijedna zemlja ne prizna nezavisnost Kosova.

"Ići ću svuda, jer je to moj posao", rekao je Dačić gostujući jutros na Radio televiziji Srbije (RTS).

Kako je kazao, Srbija je uspešna u svojoj politici nagovaranja zemalja da povuku priznanje Kosova i da to nekim zapadnim zemljama smeta.

Dačić je rekao i da je njegova nedavna poseta Africi bila uspešna i da je sedam afričkih država upoznao sa situacijom oko Kosova.

"Afrika je za nas veoma važna. Ima 54 članice Ujedinjenih nacija iz Afrike od 193, takođe, to su naše tradicionalno prijateljske zemlje još iz vremena Tita i Jugoslavije, ali zemlje u kojima niko nije bio po 10, 20, a u nekima i 30 godina", rekao je Dačić.

On je naveo da podržava opredeljenje Srbije za članstvo u EU ali i da je očuvanje teritorijalnog integriteta strateški interes Beograda za koji se treba boriti.

Po zvaničnim informacijama Kosova, nezavisnost je od 2008. godine kada je proglašena priznalo 117 država sveta. Među njima je i 13 država za koje vlasti Srbije tvrde da su povukle priznanje.

XS
SM
MD
LG