Dostupni linkovi

Tereza Mej se povlači sa funkcije


Tereza Mej

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej danas je saopštila da se povlači, prenosi BBC.

"Duboko žalim što nisam bila u stanju da realizujem Bregzit. Moj naslednik će morati da pronađe konsenzus. Konsenzus će biti moguć samo ako sa obe strane debate budu kompromisi", rekla je Mej, obraćajući se medijima ispred Dauning Strita.

"Sada mi je jasno da je u najboljem interesu Velike Britanije da novi premijer vodi taj napor", kaže ona. "Danas objavljujem da ću u petak 7. juna podneti ostavku na poziciju lidera konzervativaca", rekla je i dodala da će proces za izbor novog lidera početi sledeće nedelje.

Mej je u svom obraćanju navela i da je ponosna na uspehe ostvarene tokom njenog mandata i iskazala optimizam u pogledu budućnosti Konzervativne stranke, koja se kako je rekla "može obnoviti u godinama koje dolaze", i rekla: "Znam da možemo realizovati Bregzit."

Obraćanje je završila rekavši da je funkcija premijera koju je obavljala za nju najveća čast u životu.

Jedan od prvih koji je odao priznanje radu Tereze Mej je Džeremi Hant ministar spoljnih poslova Velike Britanije. On je na Twitteru pohvalio hrabrost i upornost kojima se Mej suočila sa izazovom kao što je Bregzit i dodao da ona ostavlja zemlju sigurnijom.

Mej je bila pod pritiskom da podnese ostavku, nakon što su poslanici njene partije reagovali protiv njenog najnovijeg plana za Bregzit. Od januara, Parlament je tri puta odbacio sporazum o povlačenju o kome je Mej pregovarala sa EU. Nedavni pokušaji pronalaženja formalnog kompromisa sa Laburistima takođe nisu uspeli.

Tereza Mej je 23. maja odložila glasanje o novom nacrtu zakonu o Bregzitu koji je predstavila kao poslednju priliku za izlazak iz krize.

Tekst je bio predmet kritika opozicione Laburističke stranke, evroskeptika ali i vladajuće Konzervativne stranke, što je dovelo do ostavke ministarke zadužene za odnose s parlamentom Andreje Lidsom.

XS
SM
MD
LG