Dostupni linkovi

Agencija UN za palestinske izbeglice odbacila poziv SAD na raspuštanje


Generalni komesar Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicima (UNRWA) Pjer Krenbul odbacio je danas poziv SAD na raspuštanje te agencije, navodeći da ona ne može biti okrivljena za zastoj u mirovnim naporima.

Krenbul je tokom posete pojasu Gaze odbacio kritike koje je na račun Agencije uputio bliskoistočni izaslanik SAD Džejson Grinblat, prenose izraelski mediji.

"Ja bezrezervno odbacujem sugestije da je na neki način UNRWA kriva za nastavak izbeglištva palestinskih izbeglica, njihovog rastućeg broja i potreba", rekao je komesar odgovarajući na pitanje o izjavi Grinblata.

On je na konferenciji za novinare ocenio da "činjenica što UNRWA danas još uvek postoji jeste ilustracija neuspeha strana i međunarodne zajednice da reše pitanje politički" i da se pažnja ne može skrenuti na humanitarnu organizaciju.

SAD su prošle godine uskratile oko 300 miliona dolara godišnjih donacija agenciji i sada tvrde da je to poslužilo svrsi.

Izrael već dugo odbacuje kriterijum UNWRA na osnovu kojeg je status izbeglica proširen, pa ga imaju ne samo desetine hiljada preživelih Palestinaca koji su izbegli iz svojih domova na današnju izraelsku teritoriju, ili su sa nje isterane, već i preko pet miliona njihovih potomaka.

SAD i Izrael takođe tvrde da agencija podstiče izraelsko-palestinski sukob jer ne doprinosi integrisanju izbeglica u zemlje domaćine.

Izrael navodi da škole kojima rukovodi UNRWA često huškaju na nasilje protiv jevrejske države.

Agencija međutim tvrdi da samo pruža mogućnost za obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, između ostalih usluga, dok se ne nađe političko rešenje.

Grinblat je u sredu u Savetu bezbednosti UN ocenio da UNWRA nije uspela i da je vreme da se uslugama koje je pružala bave nevladine organizacije i zemlje u kojima sada žive palestinske izbeglice.

SAD su, kako je rekao, dale agenciji pomoć u visini od 6 milijardi dolara otkako je osnovana 1949. godine.

Više od 700.000 Palestinca je otišlo sa teritorije sadašnjeg Izraela u ratu koji je izbio nakon stvaranja te zemlje 1948. godine.

XS
SM
MD
LG