Dostupni linkovi

Šreder: Srbija na dobrom putu


Gerhard Šreder i Aleksandar Vučić
Gerhard Šreder i Aleksandar Vučić

"Da ne budem negativan, mislim da je Srbija na veoma dobrom putu", izjavio je nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na konferenciji održane u okviru simpozijuma "World minds", u Beogradu.

Šreder je ukazao da Srbija ispunjava većinu ekonomskih uslova za članstvo:

"Ali ostaju pitanja poštovanja prava, usklađivanja zakona i mnoga druga. Ako imate ekonomsku regionalnu saradnju, to je značajno ne samo za region već i za celu Evropu. Međutim, prvo bi se trebalo pozabaviti taksama koje je Kosovo nedavno uvelo Srbiji".

Dodao je, kako prenosi dnevnik "Blic", da je najlakše prvo primiti Srbiju u EU, pa onda rešavati pitanje Kosova, na šta je predsednik Srbije Vučić uzvratio da se to, nažalost, neće dogoditi.

Takođe, Šreder je rekao da je odluka o bombardovanju Srbije 1999. godine je bila vrlo emotivna.

"Prvo je bila doneta odluka povodom Iraka, morali smo da odlučimo da li učestvovati ili ne. Druga teška odluka je bila to što smo morali da se prihvatimo intervencije u Avganistanu. Zajedno sa NATO partnerima morali smo da odlučimo o napadu na Srbiju. To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu", rekao je Šreder.

Vučić je kazao da Srbija ne može da zaboravi bombardovanje, ali “da moramo da oprostimo i kreiramo uspešnu ekonomiju”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji World minds govoreći o bombardovanju Srbije.

"Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to bila loša odluka. Moramo da kreiramo ekonomski uspešnu zemlju. Želimo svi da vidimo napredak, a i vi Mark znate da brojke pokazuju da ekonomski odlično napredujemo", rekao je srpski predsednik.

Vučić je, na pitanje direktora kompanije "Ringijera", koja je vlasnik više medija u Srbiji uključujući i list "Blic", Marka Valdera, gde smo trenutno kad je reč o Kosovu, rekao da smo "svi izgubljeni u vremenu i prostoru".

"Reći ću vam iskreno, razgovarali smo o tome skoro pet sati i onda sam dobio poruku: Moramo da ubrzamo rešenje, da pojačamo napore da rešimo pitanje Kosova. Priština ne može da se konsoliduje bez Srbije, a mi ćemo uraditi najbolje što možemo da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Vučić.

Takođe, naveo je da Srbija dobro sarađuje sa Rusijom i da želi da obezbedi dovoljno gasa za svoje građane. Vučić je rekao da je jednom posetio ruskog predsednika Vladimira Putina u njegovoj kući.

"Imamo odlične kontakte i dobro sarađujemo. Kada sarađujemo s Rusijom, naš interes je da imamo gasovod, da imamo dovoljno gasa za naše građane, jer kako ćemo drugačije kada se 'zavrne slavina' preko Ukrajine", rekao je predsednik.

Bivši nemački kancelar je rekao da je Rusija svakako dobar partner.

"Istorijski postoje veoma pozitivne veze između Srbije i Rusije. Ako pogledamo SAD, oni imaju svoju agendu i trenutno su se okrenuli Kini. Rusija je svakako dobar partner, kada je reč o gasovodu i svemu ostalom", rekao je Šreder.

XS
SM
MD
LG