Dostupni linkovi

Rijad presreo dron s eksplozivom iz Jemena


Dron u vazduhu, ilustrativna fotografija

Saudijska Arabija je presrela i uništila dron opremljen eksplozivom upućen u tu zemlju iz Jemena, rekao je portparol arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv pobunjenika Hutija u Jemenu.

"Saudijske vazduhoplovne snage presrele su i uništile dron pun eksploziva koji su uputile Huti milicije u pravcu aerodroma Nadžran (jug)", rekao je pukovnik Turki al Maliki, prenosi zvanična saudijska agencija SPA.

Televizija al Masirah, pod kontrolom Hutija, javila je da se radi o trećem napadu na aerodrom Nadžran u poslednja 72 časa.

U utorak su Saudijci javili da su jemenski pobunjenici napali dronom punim ekspolziva "civilni objekat" u provinciji Nadžran, i da nije bilo žrtava. Al Masira je javila da je dron pogodio skladište oružja kod aerodroma Nadžran. Ta televizija navodi da je meta današnjeg napada bio sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

Pukovnik Maliki je rekao da su pobunjenici napali civilni aerodrom i upozorio da će biti odgovora na taj napad.

Rijad od 2015. predvodi koaliciju koja se u Jemenu bori protiv pobunjenika Hutija u podršci međunarodno priznate vlade. Hutije podržava Iran i oni drže pod kontrolom velike delove teritorije Jemena na zapadu i na severu kao i glavni grad Sanu.

Napadi dronovima pokrenuti su u kontekstu jačanja tenzija u Zalivu. Huti su preuzeli odgovornost za napad dronom koji je 14. maja oštetio naftovod u Saudijskoj Arabiji, dva dana posle misteriozne sabotaže četiri tankera na ulazu u Zaliv.

XS
SM
MD
LG