Dostupni linkovi

Brajović i Zaev: Ojačati ekonomsku saradnju Crne Gore i Sjeverne Makedonije


Zoran Zaev
Zoran Zaev

Na sastanku premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva i predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića ocijenjeno je da saradnju dvije zemlje traba dodatno treba ojačati, posebno ekonomsku.

Brajović je u Podgorici čestitao Zaevu za političku hrabrost i odgovornost pokazanu na rješavanju otvorenih pitanja u regionu i istakao da će Crna Gora pružiti punu podršku evroatlantskoj i evropskoj integraciji Sjeverne Makedonije.

"Spremni smo da svoja iskustva iz integracionih procesa podijelimo sa Sjevernom Makedonijom. Vjerujem da će Sjeverna Makedonija uskoro otvoriti pregovore sa EU i time intenzivirati rad na svojoj evropskoj budućnosti", rekao je Brajović.

Zaev je zahvalio Brajoviću što je Crna Gora bila jedna od prvih država koja je ratifikovala protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

"Crna Gora je primjer u regionu kako treba voditi pregovore sa Evropskom unijom i Sjeverna Makedonija je spremna da uči iz njenog iskustva", rekao je Zaev.

Na sastanku je zaključeno da postojeća odlična saradnja Skupštine Crne Gore i Sobranja Sjeverne Makedonije podsticajno djeluje na razvoj odnosa dvije države.

Sastanku su prisustvovali članovi Grupe prijateljstva sa Sobranjem Sjeverne Makedonije Maja Bakrač i Bogdan Fatić.

Zaev boravi u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori na poziv crnogorskog premijera Duška Markovića.

Za petak je planirana zajednička sjednica vlada Crne Gore i Sjeverne Makedonije nakon koje će biti potpisano više bilateralnih dokumenata, a biće organizovan i Poslovni forum na kojem će učestvovati predsjednici vlada, ministri i privrednici dvije države.

XS
SM
MD
LG